Site icon Editia de Dimineata

Vi se pare friguț și mohorât? Se poate și de record mondial: în Iakuția sunt -62 de grade

Da, plouă, ninge, bate vântul, iarna s-a lăsat așteptată, iar când a venit, ici, colo, ne deranjează, că ne e friguț. Ei, ca să vă simțiți mai bine, pe modelul ”să moară și capra vecinului”, gândiți-vă că în Siberia, Iakuția – considerat locul cel mai friguros din lume – tocmai bate noi recorduri de geruri.

Termometrul arată – 62,7 grade Celsius, adică temperatura cea mai scăzută din ultimele două decenii, potrivit meteorologilor, scrie CNN. Această ”performanță” intervine la numai două zile după un alt record, de  -51,8 °C.

Fenomenul este departe de a fi izolat, pentru că se manifestă în mai multe părți ale teritoriului rus. La Tongulah, la 270 km de Iakuția, termometrul arată  -62,4 °C.

”Valul de frig din Siberia acoperă în realitate întreaga Eurasie, ceea ce este enorm, cu -59 grade în mai multe locuri (cel mai frig din 1994 până azi).  Aerul rece răcește chiar și India, cu temperaturi neobișnuit de scăzute la New Delhi (5 grade dimineața și 13 grade ziua)”, a scris la Twitter Regis Crepet, specialist climatolog, notează Le Figaro.

 

Exit mobile version