Site icon Editia de Dimineata

Viața bate filmul. Rusia nu mai vrea să participe la Oscar

Academia de Film din Rusia a luat decizia de a nu mai trimite în acest an un film care să fie propus la categoria Oscar Cel mai bun film străin.

Acest lucru a dus la un mic scandal cinematografic, președintele comisiei rusești care se ocupă de nominalizarea filmelor autohtone pentru Oscar, regizorul Pavel Ciuhrai, dându-și demisia.

El a acuzat Academia de Film din Rusia că a luat decizia în mod unilateral, fără să îl consulte.

Un alt regizor care făcea parte din comisie a anunțat la rândul său că demisionează. Academia de Film din Rusia nu a precizat de ce nu va înainta o propunere pentru Premiile Oscar.

Rusia la Oscar

Ultimele două filme rusești care au ajuns în selecția finală Oscar au fost “Leviathan” (2014) și “Loveless” (2017). Ambele au fost regizate de Andrei Zviagințev, un regizor atipic care abordează subiecte politice în filmele sale.

Ultima oară când Rusia a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost în 1994 cu “Burnt by the Sun/Soare înșelător”, al lui Nikita Mihalkov.

O coproducție ruso-franceză, acțiunea filmului este situată în Uniunea Sovietică a anilor 1930, când dictatura stalinistă intervine în mod tragic în viața multor oameni. Unul dintre ei este comandantului de divizie Kotov (rol interpretat de însuși regizorul). Un personaj important al filmului este fetița lui Kotov, jucată de fetița de șase ani a lui Mihalkov.

Filmul a cunoscut un succes internațional, câștigând printre altele Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes, în 1994. (foto)

 

Exit mobile version