Site icon Editia de Dimineata

Victoria lui Djokovic. Dar nu la tenis

Novak Djokovic va fi eliberat din carantină,  cu o săptămână înaintea debutului primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open Instanța din Australia a decis că nu sunt motive rezonabile pentru care autoritățile de la frontieră să îi anuleze viza de intare în această țară, scrie BBC. Totuși, la două ore de la acel moment, au început să circule informații conform cărora sportivul ar fi fost arestat, infirmate de surse federale.

Autoritățile l-au oprit pe sportiv la frontiera Australiei, după ce s-a descoperit că viza sa cu derogare medicală de la a fi vaccinat anti-Covid nu este întocmită legal.

Djokovic primise o derogare pentru a putea participa la Australian Open.

După ce autoritățile federale australiene au refuzat să-i permită intrarea în țară pentru a participa la Australian Open, din cauză că nu este vaccinat, scandalul în care este implicat numărul 1 mondial a stârnit un interes imens.

Avocatul lui Djokovic, Nicholas Wood, a susținut că sportivul a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a călători fără carantină și că oficialii de la frontieră nu i-au notificat în mod corespunzător intenția guvernului de a-i revoca viza.

Reprezentantul guvernului australian, Christopher Tran, a spus că recenta infecție cu Covid a lui Djokovic nu îl califică pentru o scutire de la regulile de intrare în țară și va nega că a existat vreo neregulă procedurală sau vreun tratament incorect.

De asemenea, prin sentinţa de luni, guvernul australian a fost obligat să achite şi toate cheltuielile de judecată.
Un avocat guvernamental a avertizat că Australia ar putea folosi încă puterile ministeriale pentru a ordona îndepărtarea lui Djokovic din țară, ceea ce ar duce la interzicerea lui timp de trei ani. Avocatul acuzării Christopher Tran l-a informat pe judecător că ministrul Imigrației Alex Hawke ar putea interveni cu puteri executive, conform Fox Sports.

Australia cere ca toți vizitatorii străini să fie vaccinați cu două doze sau să efectueze 14 zile de carantină. Mulți australieni au fost revoltați când au aflat, pe 4 ianuarie, că un superstar al tenisului a fost aparent lăsat să intre direct în țară, deși nu a prezentat vreo dovadă a vaccinării. Ar fi avut, în schimb, o scutire medicală.

Temându-se de consecințele politice, premierul Scott Morrison l-a avertizat pe Djokovic că va fi trimis acasă dacă nu reușește să prezinte o dovadă medicală adecvată, deși inițial spunea că va lăsa decizia la latitudinea statului Victoria, unde se desfășoară turneul.

Djokovic a aterizat miercurea trecută în Australia, aproape de miezul nopții, pe aeroportul din Melbourne. A fost evaluat și i s-a respins intrarea în țară. După opt ore petrecute pe aeroport, viza sa a fost anulată, iar sportivul a fost dus în centrul special rezervat imigranților.

A urmat o dispută haotică, pe mai multe planuri, urmărită la nivel planetar.

UPDATE

Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak, a susținut pentru publicația The Pavlovic Today că Nole a fost arestat pentru a fi deportat. Potrivit sursei citate, avocații sportivului se gândesc cum să răspundă, scrie gsp.ro.

Oliver Brown, redactor-șef la The Telegraph, scrie că mai multe furgonete albe ale poliției au mers la biroul avocaților lui Djokovic din Melbourne, unde se afla și Novak, aparent pentru a-l aresta pe liderul ATP.

Exit mobile version