Site icon Editia de Dimineata

VICTORIE! Un singur de tip de mufă la alimentatoarele pentru laptop, tabletă și smartphone

În fine, s-a ajuns la un acord la nivel european! Vom avea un singur tip de mufă (USB-C) la alimentatoarele folosite pentru încărcarea smartphonului, tabletei și laptopului, anunță Corriere della Sera. Dispozitivele vândute în Uniunea Europeană vor fi dotate din toamna anului 2024 cu un încărcător unic, de tip USB -C, conform acordului provizoriu la care au ajuns astăzi negociatorii Parlamentului European şi reprezentanţii statelor membre, privind modificarea Directivei referitoare la echipamentele radioelectrice.

Drumul a fost lung și dificil, dar instituțiile europene au ajuns la un acord politic pentru încărcătorul universal pentru toate dispozitivele portabile, de la smartphone, tabletă, până la aparatele foto, ebook-urile, difuzoarele și laptopurile (dar pentru acestea va fi acordat un termen de 16 luni pentru a se permite alinierea la noutățile pieței).

Directiva europeană prevede două chestiuni fundamentale: este vorba despre USB-C ca port pentru toate perifericele, cu care sunt dotate toate aparatele cele mai recente și care permit atât traficul de date, cât și încărcarea; a doua chestiune este că protocoalele de încărcare vor fi interoperabile între mărci, pentru ca toate aparatele să poată fi încărcate cu un singur alimentator, scrie Corriere della Sera.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, odată cu aplicarea noilor reguli, consumatorii nu vor mai trebui să achiziţioneze un încărcător nou de fiecare dată când cumpără un telefon mobil sau o tabletă.

Avantajele ţin atât de costurile mai reduse, cât şi de diminuarea cantităţii de deşeuri  electronice.

Sursa foto: unsplash.com

Exit mobile version