19 martie 2024, 7:11

VIDEO Cum reușeste un informatician să ne facă viața mai ușoară. Cheia: testarea software

Trăim în plină ascensiune tehnologică, în care totul este sistematizat, iar era internetului și a programării software par să ne facă viața din ce în ce mai ușoră. Însă, din cazua faptului că până și cele mai smart programe software sunt realizate în fond tot de oameni, erorile nu pot fi înlăturate în totalitate. Astftel, a apărut o întreagă ramură – testarea software – menită să identifice aceste probleme și să le rezolve, înainte ca oamenii să sufere prejudicii sau să le fie pusă viața în pericol.

George Stan este unul dinte oamenii care fac parte din acest domeniu. Este cofondator al Academiei Testării și pregătește tineri entuziaști pentru un domeniu cu totul nou. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineată.ro, acesta a explicat că testarea software poate să ușureze viața consumatorilor, întrucât depistează evenutalele probleme ale produselor utilizate de acestea.

De ce este importantă testarea

Cel mai bun exemplu oferit de acesta este sistemul nou de validare a cartelelor Metrorex. Înainte, călătorii puteau intra la metrou într-un interval de șase secunde, lucru care îngreuna fluxul. După ce au apărut pe Facebook mai multe nemulțumiri, reprezentanții Metrorex au încercat să remedieze problema, accesul făcându-se acum doar în trei secunde. George Stan explică că acest lucru ar fi putut fi evitat, dacă sistemul era testat dinainte.

„Aparatele vechi validau în trei secunde, iar acum practic s-a dublat timpul de validare. Dacă avem zece aparate de validat cu zece oameni stând la coadă la fiecare, înseamnă că 100 de oameni ar fi intrat la metrou după 100 de secunde. Problema este că sunt mii de oameni care intră dimineața și ies după-amiaza și acesta ducea la cozi foarte mari. Pe social meida au apărut foarte multe ștri și cei de la Metrorex au acționat reparând această greșeală. Acest lucru se putea evita foarte simplu. Aparatele curente validează în trei secunde, cele noi în șase. Este o problemă sau nu?”, a explicat acesta.

Academia care schimbă vieți

La Academia Testării, George Stan se ocupă de trainigul viitorilor experți în testare. Fie că sunt studenți sau seniori în domenii diverse, la acest curs vin oameni care vor să își schimbe complet cariera sau direcția în viață. Astfel, în doar 12 cursuri, cineva care nu este pregătit în acest domeniu poate activa cu acte în regulă în sfera testării software. Din cei 300 de oameni care au trecut pragul Academiei, 50% profesează deja. Radu se numără printre norocoșii care și-au schimbat viața în urma actestui curs.

„Radu este un tip care are 35 de ani, copii, familie, un simț al umorului foarte dezvoltat și care a terminat două facultăți. Radu a lucart nouă ani de zile. Mai întâi în vânzări, iar după aceea în banking. Radu face parte din acei 80% din absolvenți care lucrează într-un alt domeniu față de cel pentru care s-au pregătit la facultate, însă întotdeauna era în căutarea a ceva mai bun, mai provocator. Pentru el motivul era salariul mic, ruina, lipsa de pobsibilității de dezvoltare și lipsa pasiunii pentru ceea ce face. De aceea, Radu a ales să își schimbe cariera total. Trecând din nou la statistică, este unul din cei șase angajați care caută să schimbe cariera, confrom unui studiu postat recent de către E-jobs. Așa că Radu și-a făcut temele și a ales industria IT”, a povestit acesta.

Antreprenoriatul – între așteptări și realitate

Povestea businessului pus la cale de George nu pe atât de simplă pe cât ar părea la o primă vedere. Încă de când a început, acesta a avut în prim plan doar calitatea serviciilor oferite cursanților. Însă, se pare că acum acesta are o cu totul altă viziune despre ce este și ce ar trebui să facă un antreprenor.

„Credeam la început că ok o să concepem cursul, o să ținem cursul și atât! Asta înseamnă să fi antreprenor. Dar înseamnă mult mai mult. Câteodată ești și contabil, și persoana care caută un spațiu în care să ții cursurile, ești persoana care trebuie să se asigure că sala este dotată cu tot ce trebuie, ești persoana care caută contacte noi, să caute sponsorizări noi, te duci la evenimente să promovezi firma ta. Faci foarte multe lucruri la care nu te gândeai, nu știai că există și le înveți făcând. Nu te pregătește nimeni pentru ele”, a menționat informaticianul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol