Site icon Editia de Dimineata

Viena, primul oraș din UE care va vaccina împotriva COVID-19 femeile însărcinate. În Israel au fost pe lista prioritarilor

De la jumătatea lunii mai, Capitala Austriei, Viena, va începe să vaccineze anticoronavirus femeile însărcinate. Viena va deveni astfel primul oraş din Uniunea Europeană care adoptă această măsură, ce are ca scop evitarea unor posibile complicaţii în timpul sarcinii ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2.

Israelul, pionier

Prima țară din lume care a făcut acest lucru, ba chiar le-a introdus pe lista personelor cu prioritate la vaccinare pe femeile însărcinate a fost Israelul, țara-model, care a reușit imunizarea până în aprilie a peste 60% din populație.

Și pentru că Israelul, prin campania sa de vaccinare fără precedent a efectuat, în timp real, mai multe studii cu această ocazie, iată că au și fost trase concluzii între timp, înclusiv în privința femeilor însărcinate.

Cele două studii încurajatoare

Introducerea pe lista de priorități a femeilor însărcinate din Israel s-a făcut din ianuarie, după ce în această țară se înregistraseră mai multe cazuri de COVID-19 care au necesitat spitalizarea, în rândul femeilor gravide.

De atunci, două studii importante, realizate de spitalul Hadassah din Ierusalim au dat lumii vești încurajatoare.

Primul studiu se referă la copiii născuți din mame vaccinate, care au prezentat la naștere anticorpi care luptă împotriva COVID-19. Toți cei 40 de copii incluși în studiul realizat de Hadassah aveau anticorpi, lucru care indică faptul că s-au născut cu imunitate la noul coronavirus.

A doua veste mare a venit tot de la Hadassah, chiar în acest week-end. Femeile care se vaccinează contra COVID-19 pot fi liniștite: în urma vaccinării nu a fst observată vreo diferență în funcționarea ovarelor între femeile vaccinate și cele nevaccinate.

Din a 13-a săptămână de sarcină

Cu siguranță Viena a ținut cont de aceste studii când a luat decizia referitoare la vaccinare.

Capitala austriacă le va oferi posibilitatea de a se vaccina femeilor însărcinate începând din săptămâna a 13-a de sarcină, după ce a clasificat acest grup de populaţie ca fiind de mare risc în fața bolii, a anunţat duminică responsabilul pe probleme de sănătate din Viena, social-democratul Peter Hacker.

Vaccinurile se vor administra în funcţie de starea sarcinii, având prioritate gravidele cu sarcină avansată.

Ce riscuri prezintă îmbolnăvirea pentru gravide

Riscul de a se infecta cu SARS-CoV-2 nu este mai mare la femeile însărcinate, însă mai multe studii au semnalat că gravidele care se infectează dezvoltă cu mai mare frecvenţă complicaţii comparativ cu femeile din aceeaşi grupă de vârstă, dar care nu sunt însărcinate.

Un studiu realizat la sfârşitul lunii aprilie şi la care au participat 100 de experţi din 18 ţări a ajuns la concluzia că infectarea cu SARS-CoV-2 creşte cu 50% riscul de complicaţii în timpul sarcinii pentru mamă şi copil.

Sursa foto: Suhyeon ChoiUnsplash

Exit mobile version