Site icon Editia de Dimineata

Virginia Andreescu Haret – prima femeie arhitect din România și arta de a construi frumos

sursa - studentiq.ro

În 1919, în ziua de 6 iulie, la Școala Superioară de Arhitectură din București avea loc o ceremonie. Tinerilor absolvenți li se înmânau diplomele. Pe una dintre acestea era scris numele Virginia Maria Andreescu și mențiunea „foarte bine”. 

A fost numită prima femeie din România care a obținut diploma în arhitecturăHenrieta Delavrancea Gibory făcut lumină și astfel am aflat de la ea înaintea Virginiei, Ada Zăgănescu a fost cea care îl „înfruntase pe asprul profesor Ion Mincu”, dar „ aceasta luată în vâltoarea vieții și de lipsa de potențial nu s-a putut realiza”. Spre deosebire de Ada care nu a reușit săși facă un nume în rândul arhitecților, o lume dominată mult timp de bărbațiVirginia Andreescu a avut o carieră impresionantă.

Proiectul de diplomă, susținut în iulie 1919 și distins cu Premiul Ministerului Educației și Învățământului | sursa : arhitectura-1906.ro

Singură sau în colaborare, a proiectat și finalizat peste 150 de clădiri. A făcut numeroase lucrări de artă grafică și a contribuit cu scrieri însemnate în reviste de specialitate. Virginia Andreescu nu a fost așadar prima româncă absolventă a Școlii Superioare de Arhitectură, dar și-a câștigat pe drept titlul de prima femeie din România care a practicat profesia de arhitect. 

Arh. Virginia Andreescu-Haret | imagine: mishu57 | sursa: wikipedia.org

Născută în București, în 1894, Maria Virginia Andreescu nu a trecut printr-o copilărie ușoară – avea 9 ani când mama ei a murit și ea a trebuit să se ocupe de frați și de gospodărieA urmat liceul și, după bacalaureat, intrat la Școala Superioară de Arhitectură. Tatăl ei a fost frate cu pictorul Ion Andreescu de la care, probabil, ea a moștenit talentul și pasiunea pentru arte.

„[] s-ar fi putut, tot aşa de bine, dedica Picturei sau Sculpturei, dacă n-ar fi mijit în ea acel sfredel puternic şi ample năzuinţe care cereau mai mult, cucerirea spaţiului, care-i dă arhitectului înalte satisfacţii, nebănuite de cei din afara breslei”, scria Henrieta Delavrancea Gibory.

Reședința ing. Spiru Haret, Intr. Spătarului 8, în 1926 | sursa : arhitectura-1906.ro

La Arhitectură, învățat cu sârg de la profesori și început să-și modeleze stilul, nu doar a urmat docil preferințele îndrumătorilorI-a uimit merecu proiectele ei premiate constant cu mențiunea I. După ce a absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București, simțit nevoia să cunoască mai mult și să se perfecționeze, așa că plecat în Italia. 

Acolo rămas doi ani și a învățat de la arhitecțrenumiți ai vremii. Una din trăsăturile ei de care a amintit și Henrieta Delavrancea Gibory a fost înțelepciunea; de la bun început, Virginia Andreescu a căutat să lucreze cu cei mai buni pentru a avea de la cine câștiga experiență, dar și pentru a fi în cercul celor valoroși.

Casinoul Govora, acum Centrul Cultural Virginia Andreescu-Haret | sursa : primaria-baile-govora.ro

În 1922 s-a reîntors la București hotărâtă să facă lumea mai frumoasă – cel puțin cea a Bucureștiului. Primul, cel mai mare și de durată proiect la care a lucrat a fost pentru Casa Școalelor – o instituție înființată în 1896 care avut ca scop principal administrarea fondurilor pentru construirea/repararea școlilor. 

realizat blocul Cantacuzino, cu șase etaje, de pe Calea Victoriei, pe un teren moștenit de urmași ai lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel numit Nababul. Palatul Societății Tinerimea Română, astăzi Palatul Tinerimea Română, din strada Schitu Măgureanu, a fost construit între 1924-1927, după planurile ei ; clădirea e monument istoric. A proiectat în București și în alte locuri din țară, diferite clădiri cu elemente preluate din arhitectura tradițională; printre acestea, sunt zeci de vile, blocuri, case. 

Blocul Tinerimea Română, bd. Schitu Măgureanu | credit foto: Mihai Petre | sursa : bucurestiulmeudrag.ro

Pe lângă proiectele de arhitectură,  Virginia Andreescu s-a implicat cu o energie inepuizabilă în multe alte activități: a publicat în diferite reviste de specialitatele-a predat studenților, fiind interesată să formeze în special tineremers la conferințe ca invitată, făcut excursii în căutarea elementelor care să aducă originalitate construcțiilor. A avut un talent aparte în grafică și multe din lucrările ei – desene, acuarele, tablouri – sunt păstrate în Colecția de Stampe de la Biblioteca Academiei Române.

La 34 de ani s-a căsătorit cu inginerul Spiru Haret, nepot al matematicianului, astronomului și pedagogului Spiru C.Haret. După 40 de ani de muncă intensă, într-o zi de început de primăvară, Virginia Andreescu Haret și-a încheiat menirea. Clădirile realizate de ea dau azi o notă distinctă locurilor și ne amintesc discret căa fost odată când, doar a construi nu era suficient. A construi frumos, pentru bucuria trecătorului de a se opri, priviadmira – aceasta era artă

Acuarelă | sursa : adevarul.ro

Exit mobile version