Site icon Editia de Dimineata

Un virus este responsabil de scleroza multiplă

Scleroza multiplă este foarte probabil cauzată de virusul Epstein-Barr, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani de la Harvard, care au identificat pentru prima dată un responsabil al acestei boli autoimune. Această descoperire creşte speranţa unei posibile dezvoltări a unui tratament viitor care să facă posibilă vindecarea acestei boli ce afectează aproape 2,8 milioane de persoane pe glob. Studiul a fost publicat în revista științifică Science.

Aproximativ 95% dintre adulţi sunt infectaţi cu virusul Epstein-Barr (EBV), care poate provoca şi alte boli, cum ar fi mononucleoza. Studiul arată că acest virus este necesar pentru dezvoltarea sclerozei multiple, chiar dacă nu toate persoanele infectate dezvoltă această boală.

Ipoteza este studiată de câţiva ani, dar a fost greu de demonstrat în special pentru că acest virus este foarte frecvent, iar simptomele bolii nu se manifestă decât după aproximativ zece ani de la infectare. Acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate.

Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani peste 10 milioane de tineri adulţi înrolaţi în armata americană, dintre care 955 au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Potrivit acestei lucrări, riscul de a contracta scleroza multiplă a crescut de 32 de ori după o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alţi viruşi.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creierul şi măduva spinării). Ea determină o perturbare a sistemului imunitar care atacă mielina, teaca folosită pentru a proteja fibrele nervoase.

Exit mobile version