Site icon Editia de Dimineata

Vladimir Putin cere armatei ucrainene ”să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”, relatează agențiile de presă internaționale.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

„Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă „ca nişte terorişti” utilizând civili „ca scuturi umane”.

Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează „curajos, profesionist şi eroic”.

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis joi seară liderilor UE, într-o videoconferință organizată în timp ce aceștia erau la Bruxelles la Consiliul European, că ”e probabil ultima oară când mă vedeți viu”.

Ulterior, Zelenski a aparut în cursul serii intr-o înregistrare video dramatică din Kiev să le spună compatrioților că toți liderii țării sunt în Kiev, că nu se predau și că vor lupta până la capăt.

 

Exit mobile version