Site icon Editia de Dimineata

”Vladimir Putin încearcă să destabilizeze Germania”. Criză majoră la Berlin

Vladimir Putin încearcă să „destabilizeze” Germania, a acuzat, duminică, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în urma difuzării în Rusia a unei convorbiri între ofițeri de rang înalt germani, care expune politica germană și nu numai.

Este vorba despre publicarea unei înregistrări a ofițerilor forțelor aeriene germane care discutau despre sprijinul pentru Ucraina de către un organ de presă rus. Conversația dintre oficialii germani ai apărării a fost publicată vineri de șefa postului de stat rus RT, Margarita Simonyan.

După cum notează publicația germană Bild, „multe sugerează că înregistrarea este autentică, chiar dacă Bundeswehr nu a confirmat încă oficial autenticitatea”. Bild a indicat că Bundeswehr „a încercat să limiteze pagubele” – conturile de pe X (fostul Twitter) care au distribuit înregistrarea au fost blocate în Germania.

Ziarul a menționat că încă nu se știe cum și cine – serviciile speciale ruse sau partenerii lor – au reușit să intercepteze conversația armatei germane. Bild a remarcat că unul dintre participanți se afla într-un hotel din Singapore, așa că este posibil să fi vorbit pe o conexiune nesecurizată sau camera lui să fi fost pusă sub supraveghere și interceptări.

Ofițerii de rang înalt ale Bundeswehr au discutat despre posibilitatea de a ataca Podul Crimeei, inclusiv cu rachete de croazieră germane Taurus, după cum reiese dintr- o transcriere a conversației publicată de redactorul șef al canalului de televiziune Russia Today, Margarita Simonyan.

Potrivit lui Simonyan, conversația a avut loc pe 19 februarie între inspectorul forțelor aeriene germane Ingo Gerhartz, șeful departamentului de operațiuni și exerciții Frank Graefe și angajații centrului de operațiuni aeriene al comandamentului spațial numit Fenske și Frostedte.

Publicarea conversației a provocat o reacție serioasă în Rusia.

În dimineața zilei de 1 martie, Simonyan a anunțat că are o înregistrare audio de 40 de minute a unei conversații între oficiali militari germani de rang înalt despre planurile pentru un atac cu rachete asupra Podului Crimeei. Ea a menționat că participanții la conversație au discutat despre posibilitatea unui astfel de atac fără consecințe pentru Berlin.

În plus, armata germană a subliniat că, dacă rachetele de croazieră Taurus vor fi transferate la Kiev, rachetele „vor fi gata de utilizare numai în opt luni”, deoarece este necesar să se excludă posibilitatea „utilizării eronate”.

Ziarul Bild a raportat că există multe dovezi că înregistrarea conversației dintre ofițerii Bundeswehr cu privire la atacul de pe Podul Crimeea este autentică.

Reacția Rusiei

Secretarul de presă prezidențial rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor înainte de publicarea transcripției că Kremlinul nu are încă informații despre conținutul înregistrării.

Mai târziu, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, comentând înregistrarea dată de Simonyan, a remarcat că „războiul hibrid declanșat de Occident este în plină desfășurare”. Zaharova a mai declarat că Bundeswehr „își acoperă urmele” blocând conturile de pe X (fostul Twitter) care au difuzat conversația dintre ofițerii germani despre Taurus.

„Este vorba pur şi simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza şi pentru a submina unitatea Germaniei”, un „atac hibrid pentru dezinformare”, a declarat Boris Pistorius în faţa presei, la Berlin.

„Face parte dintr-un război informaţional purtat de (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a afirmat ministrul german, adăugând: „Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unităţii noastre. Şi, în consecinţă, noi ar trebui să reacţionăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puţin hotărâtă”.

Pistorius a adăugat că nu trebuie căzut în „capcana trucurilor lui Putin”, subliniind că își dorește ca președintele rus să nu reușească.

Înregistrarea este sensibilă, deoarece ofițerii superiori ai forțelor aeriene pot fi auziți discutând despre posibilitățile teoretice ale unei desfășurări de rachete de croazieră germane Taurus în Ucraina.

Unul dintre motivele pentru care ofițerii a căror discuție a fost interceptată de Rusia erau vulnerabili la interceptări telefonice a fost că nu foloseau o linie criptată pentru conferința lor, potrivit unui raport de duminică.

Surse au declarat pentru dpa sâmbătă că discuția a fost găzduită pe Webex, o platformă de conferințe online fabricată în SUA.

Întâlnirea Webex a fost organizată pe telefoanele mobile ale ofițerilor prin intermediul unui telefon fix al biroului Bundeswehr, potrivit ziarului Bild am Sonntag, citând surse de securitate.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării a declarat pentru Bild am Sonntag: „Există indicii că a fost folosit un mijloc de comunicare insuficient de sigur, având în vedere conținutul care aparent a fost discutat. Aceasta este una dintre problemele care este investigată”.

Conversații audio, pe rețelele sociale din Rusia

înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferinţă între ofiţeri de rang înalt a fost postată vineri pe reţelele de socializare venind dinspre Rusia.

În înregistrare se aud conversații despre o ipotetică livrare către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acțiune Taurus de fabricație germană.

Ministerul german al Apărării a confirmat, sâmbătă, că înregistrarea este autentică.

Între altele, conform înregistrării menţionate, ofiţerii se aud dezvăluind detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană să folosească rachete Scalp pe care cele două ţări le furnizează Kievului.

Boris Pistorius a mai spus în fața presei că nu are, în prezent, date despre alte scurgeri e infromații. El așteaptă acum rezultatele anchetei interne.

Exit mobile version