Site icon Editia de Dimineata

Vladimir Putin susține că s-a vaccinat cu Sputnik V

Președintele Vladimir Putin le-a dezvăluit miercuri rușilor că s-a imunizat împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V. Până acum, Kremlinul a ținut secretă informația și nu a publicat imagini cu vaccinarea liderului de la Moscova, relatează Reuters.

Inițial s-a anunțat doar că Putin a fost complet vaccinat, cu ambele doze, în martie și aprilie.

Lipsa de transparență a revenit în atenția publică luna aceasta după ce oficialii s-au plâns de rata lentă a vaccinării anti-Covid în pofida disponibilității vaccinurilor, aceștia începând să constrângă anumite categorii profesionale să se imunizeze împotriva coronavirusului.

Putin a afirmat că s-a vaccinat cu Sputnik V în timpul sesiunii sale televizate anuale de întrebări și răspunsuri, după ce a fost întrebat despre acest lucru.

Președintele rus a declarat că i s-a cerut inițial să nu dezvăluie numele vaccinului cu care a fost imunizat pentru a nu oferi un avantaj competitiv acestuia.

Moscova a autorizat administrarea a 4 vaccinuri anti-Covid dezvoltate de cercetătorii ruși, singurele disponibile în Rusia.

„M-am gândit că trebuie să fiu protejat pentru o perioadă cât de lungă posibil. Așa că am ales să fiu vaccinat cu Sputnik V. Forțele armate primesc Sputnik V și, până la urmă, eu sunt comandantul-șef”, a declarat acesta.

Putin a adăugat că n-a prezentat efecte secundare, cu excepția unei ușoare sensibilități în locul vaccinării și a unei temperaturi puțin ridicate care a trecut până a doua zi.

Acesta și-a reiterat încă odată opoziția față de vaccinarea obligatorie, în pofida măsurilor luate de autorități în acest sens.

„Nu susțin vaccinarea obligatorie și susțin acest punct de vedere în continuare”, a declarat Vladimir Putin.

Kremlinul a anunțat săptămâna aceasta că Rusia nu își va îndeplini obiectivul de a inocula 60% din populație până în toamnă din cauza ratei scăzute a vaccinării.

Rusia a raportat miercuri 669 de decese cauzate de coronavirus la nivel național, cel mai mare număr înregistrat în doar 24 de ore de la izbucnirea pandemiei.

Autoritățile ruse au confirmat de asemenea 21.042 de noi contagieri cu SARS-CoV-2 în ultima zi, peste un sfert din acestea fiind depistate în Moscova.

Oficialii de la Moscova au pus recrudescența pandemiei în Rusia pe seama răspândirii variantei Delta a coronavirusului.

Exit mobile version