Site icon Editia de Dimineata

Vocalid, compania care oferă o voce unică celor care nu pot să vorbească

tobiidynavox.com

Fizicianul Stephen Hawking este imobilizat într-un scaun cu rotile și atunci când vorbește este asistat de un computer. Sunetul vocii este unul robotic, fără unicitate, ba mai mult de atât, chiar Hawking spunea că i se pare ciudat cum vocea lui are un accent american, dat fiind că el este englez.

Probabil sunt mai multi în situația în care să nu poată vorbi altfel decât prin intermediul unui computer. Asemenea lui Stephen Hawking, problema unei voci computerizate este că legătura dintre mașinărie și omul pentru care vorbește nu este una reprezentativă, vocea nefiind deloc în concordanță cu stilul unei persoane, zona geografică de unde vine sau chiar nu ținea cont de vârsta sau sexul persoanei care necesită un astfel de aparat.

O soluție a găsit-o Rupal Patel, un om de știință axat pe domeniul vocii și a sunetelor pe care corzile vocale le scot. În 2002, aceasta a prezentat rezultatul unei cercetări, care indică faptul că și cei care au disfuncții de vorbire severe încă își mai pot controla tonalitatea vocii, relatează Theatlantic.com.

De multe ori, cei care suferă de o astfel de disfuncție nu mai au mecanic cum să rostească cuvintele, însă corzile vocale și ecoul care formează între gât și cap rămân intacte. În acest sens, omul de știința a cerut persoanelor din întreaga lume să-și doneze vocile, creându-se astfel o bancă de voci, asemenea unei bănci de celule stem.

Cu această bancă de voci, Rupal Patel, profesoară la Universitatea din Northeastern poate oferi ceea ce nu a existat până acum: calitatea vocii folosite de persoanele cu deficiențe. Într-unul dintre clipurile de prezentare ni se arată povestea a două tinere cu paralizie cerebrală care pentru prima oară în viața lor pot auzi cum sună vocea lor proprie, cu ajutorul noii tehnologii digitale.

Un alt aspect important este acela că nu costă foarte mult deoarece vocile au fost donate. Patel a înființat în 2014 o companie care se numește Vocalid, iar tehnologia este una foarte simplă: prin banca de voci deja existentă se caută una apropiată de persoana care are nevoie să se exprime și o amestecă cu un minim de sunet pe care pacientul îl poate scoate. Rezultatul este o voce unică și o personalitate digitată, adăugând elementul lipsit până acum, cel uman.

Iubesc noua mea voce, sună mai mult a mine și îmi place acest lucru”, spune una dintre fetele care au încercat deja noua tehnologie.

Până acum Vocalid a reușit să facă peste 140 de voci distincte, fiecare costând 1500 dolari.

Puteți urmări mai jos unul dintre filmulețele de prezentare ale Vocalid, cât și ceea ce a reușit deja să facă:

Sursă imagine: Tobiidynavox.com

Exit mobile version