Site icon Editia de Dimineata

De ce nu ne place cum sună vocea noastră înregistrată

Music Disco Music Sound Microphone Voice

Când auzi oameni vorbind, undele sonore se deplasează prin aer și în urechi, făcându-ți timpanele să vibreze. Apoi, creierul tău transformă acele vibrații în sunet. Atunci când tu ești cel care vorbește, și corzile vocale și căile respiratorii vibrează. Asta înseamnă că primești două surse de sunet:

  1. undele sonore care călătoresc în urechi de la propria ta voce;
  2. precum și vibrațiile corzilor vocale.

 

Sunetul circulă în jurul sinusurilor noastre, în toate spațiile goale din capul nostru și în partea de mijloc a urechilor noastre, ceea ce schimbă modul în care auzim sunetele în comparație cu ceea ce aud alți oameni. Oamenii își percep propria voce ca fiind o combinație a celor două surse de sunet, dar toți ceilalți aud doar stimulul extern. Acesta este motivul pentru care, atunci când îți asculți vocea într-o înregistrare, sună diferit de vocea cu care te-ai obișnuit. Auzi doar stimulul extern, mai degrabă decât combinația celor două sunete.

Un studiu, în timpul căruia oamenilor li s-au redat înregistrări ale propriilor voci, a constatat că doar 38% dintre oameni au putut să-și identifice imediat propria voce.

Dacă ești cu adevărat deranjat de sunetul vocii tale, ai opțiuni:

De ce sună astfel vocea lui Morgan Freeman

Spectatorii din întreaga lume îl cunosc pe Morgan Freeman pentru vocea sa uimitoare. Vedeta de film a explicat cum a dobândit capacitatea de a vorbi în acest fel:

„Am fost la școală pentru a studia cum să fiu actor și în acea școală, Los Angeles City College, am avut un instructor de voce și dicție care se pricepea foarte bine la meseria lui. Trebuia să înveți să vorbești în așa fel încât să răsune consoanele finale”, a spus Freeman la emisiunea lui Jimmy Kimmel.

Sursa: TIME 1 / 2

Exit mobile version