Site icon Editia de Dimineata

Vodca Stolichnaya își schimbă numele în afara Rusiei

Stolichnaya Vodka, băutura alcoolică produsă de Stoli Group, se va numi acum pur și simplu Stoli Vodka în afara Rusiei. Grupul Stoli a scris că această redenumire a venit ca un răspuns direct la invazia Ucrainei de către Rusia, cu trei factori care joacă un rol în decizie:

  1. poziția vehementă a fondatorului față de regimul Putin;
  2. hotărârea angajaților de a lua poziție;
  3. dorința de a reprezenta cu exactitate rădăcinile băuturii Stoli în Letonia.

 

În acest ultim punct, istoria modernă a lui Stolichnaya poate fi puțin confuză. Dizolvarea Uniunii Sovietice a început o dezbatere încă în desfășurare asupra faptului dacă Stolichnaya rămâne un brand de stat rusesc sau dacă a devenit o entitate privată. În Rusia, Stolichnaya Vodka este deținută de stat și de aceea își va păstra numele complet. Dar, pentru cea mai mare parte a restului lumii, inclusiv SUA, Stolichnaya Vodka este produsă în Letonia de grupul Stoli cu sediul în Luxemburg, controlat de miliardarul rus în exil Iuri Șefler.

„Sunt exilat din Rusia din anul 2000, din cauza opoziției mele față de Putin, dar am rămas mândru de brandul Stolichnaya”, a spus Șefler în anunț.

Șefler are probabil și un alt motiv: deoarece mulți dintre cei care se opun războiului nu au înțeles subtilitățile multiplilor proprietari ai mărcii Stolichnaya, mulți oameni au putut fi văzuți aruncând sticle de vodcă Stoli produsă de Șefler. În plus, Stoli Group are de protejat o serie de interese comerciale în SUA.

Cu o zi înainte de anunțul rebrandingului, Stoli Group a spus că va lucra pentru a sprijini eforturile organizației World Central Kitchen de a-i ajuta pe cei afectați de conflict.

Foto: IGOR GOLOVNIOV / SOPA IMAGES / LIGHTROCKET via GETTY IMAGES (via Food and Wine)

Exit mobile version