Site icon Editia de Dimineata

Voiajul unui boier moldovean în Occident, în 1864: „A însemnat, zilnic, unde se afla, chipul în care a călătorit şi cheltuielile”

„În Paris, Iancu Prăjescu duce o viață mai largă. Locuiește la «otel dorlean riu reșilio No. 17», ceea ce înseamnă: «Hôtel d’Orléans, rue Richelieu», și ia masa în localurile reputate de pe vremurile acelea…”

Urmaș al uneia dintre „cele mai vechi și strălucite” familii boierești din Moldova, Iancu Prăjescu, născut în anul 1792, nu a avut o „cultură deosebită de a celorlalți fii de boieri din vremea lui, însă a fost înzestrat cu alte calități sufletești care l-au ridicat în stima contemporanilor lui”.

Moșia lui, Stolniceni, unde și-a petrecut viața, se afla lângă Pașcani. La o „vârstă înaintată”, s-a căsătorit cu Profira Negri.

O călătorie din Moldova în Occident, la 1864

În 1864, Iancu Prăjescu a pornit cu soția lui, Profira, într-un „voiaj mai lung în Europa”. După sfatul medicului de familie, „cucoana Profira avea nevoie de o cură la Marienbad (n. Mariánské Lázně)”.

Se pare că boierul Prăjescu mai călătorise și cu alte ocazii prin Occident, însă voiajul din 1864 a fost unul mai lung și el a lăsat într-un carnet însemnări în mod special cu toate cheltuielile pe care le făcuse.

Notele din călătoria făcută în 1864 de Profira și Iancu Prăjescu prin Europa au fost păstrate de fiica boierului. Ulterior, aceasta i-a încredințat carnetul apreciatului folclorist Artur Gorovei pentru „a da la iveală” însemnările din călătorie. Acesta le-a publicat prima dată, după mai bine de 70 de ani de la voiaj, într-un număr din Revista Fundațiilor Regale, în anul 1935:

Din ziua plecării de la Stolniceni, până la întoarcere, după 83 de zile, el a însemnat, zilnic, localitatea unde se afla, chipul în care a călătorit şi cheltuielile necesitate cu drumul, cu întreţinerea, trecând şi toate celelalte sume întrebuinţate pentru toate nevoile zilnice.

În această călătorie, a fost însoțit și de un servitor, Gheorghe feciorul.

În schimb, Iancu Prăjescu nu a notat nimic despre ceea ce a văzut în această călătorie, despre oameni, stilul de viață din Occident sau alte lucruri care, poate, i-au atras atenția.

În 1864, Iancu Prăjescu a pornit cu soția lui, Profira, într-un „voiaj mai lung în Europa”. După sfatul medicului de familie, „cucoana Profira avea nevoie de o cură la Marienbad”. | Marienbad (Mariánské Lázně, Republica Cehă), 1850, gravură, domeniu public

Cu 1938 lei vechi

Înainte de a porni la drum, boierul a dat 2 galbeni la biserică, „pentru ca să-i ajute Dumnezeu să meargă cu bine la drum, și să se întoarcă sănătos”. Așa se pare că a fost, iar la sfârșitul călătoriei, când a ajuns din nou acasă, „a dat la biserică alte leturghii, drept mulțumită lui Dumnezeu”.

Familia Prăjescu a plecat în acel voiaj cu suma de „1938 de lei vechi, ceea ce însemnează cam 640 lei românești, socotiți în valoarea aur, dinaintea războiului. Cucoana Profira avea 32 de galbeni, adică 814 lei vechi”. Voiajul a început la 2 iulie din anul 1864:

Prăjescu a plecat din Stolniceni, cu două trăsuri cu câte patru cai, cu care a mers până la Cernăuți. Pe lângă Gheorghe feciorul și cei doi vizitii, a mai luat încă un servitor… ca să fie câte unul în fiecare trăsură.

„Pasul” și vechiul obicei al pământului

Din însemnarea boierului, la Folticeni „a zăbovit două zile, pentru a-și scoate pașaportul de la «starostele» nemțesc – agentul consular austriac”. „Pasul”, adică pașaportul, l-a costat 20 de lei, la care s-a adăugat și „cheltuiala specială de la graniță, bacșiș funcționarilor, vechiul obicei al pământului”.

După trei zile, în drum spre Cernăuți, a trecut prin Suceava, „unde s-a închinat la moaștele sfântului Ioan, din biserica lui Ștefan-Vodă” și a lăsat 194 de lei.

„Rohătcile șoselei” l-au costat 20 de lei – acestea erau „barierele care opreau circulația pe șoselele din Austria, în locurile unde trebuiau plătite niște taxe” care erau achitate doar de cei care treceau pe acolo.

Din Cernăuți, boierul moldovean a călătorit în Occident și pe „drum de her”, cum a scris, ceea ce înseamnă cu trenul | Claude Monet, The Gare Saint-Lazare, 1877

Cu trăsura sau pe „drum de her”

La Cernăuți a „descins” la „otel de Paris”, iar mai departe călătoria a făcut-o cu trăsuri închiriate sau pe „drum de her”. Din Lemberg (Liov) face călătoria cu trenul.

Joi, în 9 iulie, la 5 ceasuri 40 minute, a plecat din Lemberg. În ziua de 10, «dimineață la 6 ceasuri», a ajuns la Krakău (Cracovia). Pe ziua de 11 iulie, nota: Din Lemberg în Praga am ajuns sâmbătă la 8 ceasuri dimineața.

Mâncare și o distracție

Toate cheltuielile, inclusiv bacșișurile date, au fost notate pentru fiecare popas. Din Pilsen a luat „extrapoșta cu 3 cai” și a plătit 5 surugii care i-au dus la Marienbad. Aici, după o noapte la otel Hambirk, se înstalează la o gazdă. Tot ce a cheltuit la Marienbad în cele 27 de zile cât a stat acolo a trecut zi de zi în carnet.

Din însemnări, reiese că a plătit pentru 24 de mese, în diferite restaurante. Artur Gorovei comenta:

S-ar părea nefiresc lucru ca un boier moldovean bogat, deprins cu mesele îmbelșugate, despre care se pomenesc atâtea minunății, să se mulțumească numai cu o masă pe zi, și din când în când cu o cafea cu lapte seara. Însemnările lui Prăjescu arată însă că el nu se îndestula numai cu mesele plătite la restaurante: își aducea mâncare acasă.

La capitolul „alte distracții”, a cheltuit puțin. O singură dată a fost la teatru, dar „vânător, cum trebuie să fi fost cuconul Iancu Prăjescu, îl atrăgea o altă distracție” pentru care deseori a cheltuit testându-și abilitățile de țintaș – o distracție pe care o împărășea și Profira. El nota: „Împușcat țintă Profira și eu Belviu”.

La Paris, Profira și Iancu Prăjescu au stat opt zile | Paris, 1866, fotografie: Charles Marville

Pentru Profira: flori, cercei, oglindă, dar și un portret

Sunt notate și cheltuielile pentru cura Profirei la băi, inclusiv bacșișurile, și trecute cumpărăturile, multe pentru Profira:

Portret Profirei – 3 lei, un pahar Profirei – 13 lei 24, buchet flori Profirei – 2 lei 10, mănuși Profirei – 8 lei 6, Profirei cercei, broș de Franțăsbad – 34 lei, Profirei oglindă – 13 lei 24…

La Paris, „o viață mai largă”

În 9 august a plecat din Marienbad, iar după patru zile este la Paris, „unde stă opt zile, până la 21, când pleacă spre Ostende (Oostende)”:

În Paris, Iancu Prăjescu duce o viață mai largă. Locuiește la «otel dorlean riu reșilio No. 17», ceea ce înseamnă: «Hôtel d’Orléans, rue Richelieu», și ia masa în localurile reputate de pe vremurile acelea, pe care le nota: masa la trua frer provanso (Les Trois Frères Provençaux), masa la cafe riși în bulevar italien (Café Riche în Boulevard des Italiens), masa 5 pers. la lovră (Louvre/Luvru)…

La „lovră”, scria boierul Prăjescu, adică la Louvre/Luvru | Theodor Josef Hubert Hoffbauer, Louvre, 1867, colecția: Brown University Library, via Wikipedia, domeniu public

„Strae noi” și un revolver pentru Iancu

Coana Profira profită și își cumpără „o mulțime de lucruri” – printre acestea, botine, băsmăluță, fustă, cercei de aur, parfumuri, lenjerii, pălării. La Paris, și cuconu Iancu și-a făcut poftele. Chiar dacă nu și-a luat atât de multe lucruri, el a cheltuit 1111 lei pentru „strae noi” și „și-a cumpărat un revolver, care costa foarte scump, în comparație cu alte obiecte: 315 lei sau 100 de franci”.

În ce privește mesele, și la Paris tot o singură masă pe zi apare în notele lui, în schimb cei doi soți „cumpărau foarte des ciocolată” și se răsfățau cu înghețate, limonade, prăjituri și, uneori, cu vinuri.

O călătorie de 29820 lei

Din Ostende a pornit spre Viena, trecând prin Bruxelles. În 13 septembrie, era la Viena, unde a stat patru zile pentru cumpărături. În 17 a plecat din Viena la Lemberg, iar de acolo la Cernăuți, unde ajunge la 21 septembrie și se cazează tot la „otel de pari”. De acolo, prin Suceava, în drum spre moșia lui de la Stolniceni:

Fiecare pagină din carnetul lui Prăjescu are adunat totalul cheltuielilor; ultima cifră este: «29820 lei 4 parale cheltuială până la venire în stolniceni 864 sept. 22».

La plecarea în călătorie, boierul avea 1938 lei vechi, iar de la Viena a luat 3700 „acreditivă”, de la un bancher din Iași, ceea ce înseamnă o sumă de 5638 lei. Până la sosirea în Viena, după propriile notițe, a cheltuit peste 24.000 de lei. Artur Gorovei observa:

Nu putem să știm – căci nu-i nicăieri notat – cine-i va fi trimis lui bani în străinătate, și prin ce mijloc.

„În 13 septembrie, era la Viena, unde a stat patru zile pentru cumpărături.” (Artur Gorovei despre voiajul boierului moldovean Iancu Prăjescu) | Viena, sfârșitul secolului al XIX-lea

„Se vede lămurit că Prăjescu nu cunoștea nici limba germană, nici pe cea franceză”

Cât privește educația boierului, anumite lucruri au putut fi aflate din aceste însemnări, observa Artur Gorovei:

După cum scrie el în carnet numele orașelor, alte hotelurilor și alte diferitelor obiecte, se vede lămurit că Prăjescu nu cunoștea nici limba germană, nici pe cea franceză, și cu toate acestea a călătorit, de mai multe ori, în depărtări mari. Explicația este lesne de găsit: era însoțit întotdeauna de cucoana Profira, o femeie cultă și mult mai tânără ca el.

Exit mobile version