Site icon Editia de Dimineata

Volodimir Zelenski: 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de soldați şi zeci de mii de civili ucraineni au fost uciși de când Rusia a invadat acum doi ani țara sa, fiind prima dată când a furnizat o estimare oficială a pierderilor militare ale Ucrainei în timpul conflictului. „Acum este cel mai dificil moment pentru unitatea noastră, iar dacă ne destrămămăm cu toții, din exterior și, Doamne ferește, din interior, atunci acesta va fi cel mai slab moment. Nu s-a întâmplat încă”, a declarat liderul ucrainean.

Zelenski le-a spus însă reporterilor că nu poate dezvălui numărul răniţilor, întrucât aceasta ar ajuta planificarea armatei ruse.

Zelensky a dat cifra la o conferință de presă la Kiev, ținută pentru a marca împlinirea a doi ani de la declanșarea războiului.

Ucraina speră că în următoarele luni să se desfăşoare în Elveţia un summit internaţional unde să se discute planul de pace al Kievului, care apoi să fie prezentat Moscovei.Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina a ajuns în cea mai dificilă etapă pentru menținerea unității, care este crucială pentru efortul de război împotriva Rusiei.

Mulţi jurnalişti au fost interesaţi ce va face Ucraina în absenţa unui nou pachet de sprijin american, blocat de mai multe luni în Congres.Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta o încheiere a invaziei Moscovei în condiţiile Kievului, a indicat duminică Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Oficiali ruşi şi americani afirmaseră anterior că între 100.000 şi 300.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în conflict, cifre pe care însă preşedintele Zelesnki le-a respins ca fiind „prostii”.

În schimb, el a estimat pierderile ruse la 180.000 de morţi şi 500.000 de răniţi.

Ucraina are un plan „clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat președintele, adăugând că nu poate dezvălui public detalii.

Zelenski a declarat că rotația trupelor este extrem de importantă pentru efortul de război și că Ucraina trebuie să își pregătească mai bine forțele de rezervă.

Forțele rusești vor încerca să desfășoare o nouă ofensivă în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau în vară, a declarat președintele Zelenski.

„Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu”, a spus preşedintele.

 

Exit mobile version