Site icon Editia de Dimineata

Vom cumpăra 12 trenuri pe hidrogen. Pe ce rute ar putea circula

Un contract de aproape 900 de milioane de lei, finanțat de PNRR ar putea duce la achiziționarea a 12 trenuri (automotoare) pe bază de hidrogen.

Deocamdată, guvernul a semnat nota de fundamentare și o să mai treacă ceva vreme până la a le vedea pe șine.

Suma de 900 de milioane de lei cuprinde și achiziția serviciilor de alimentare cu hidrogen sau a celor de întreținere și reparații pe termen lung.

Avizul Ministerului Transporturilor pentru această achiziție  există încă din aprilie.

Printre rutele deservite se vor număra București – Aeroport Otopeni, București – Târgoviște,  și București – Pitești. De asemenea este posibil ca trenurile cu hidrogen să facă legătura dintre București și județele învecinate – Argeș, Dâmbovița și Giurgiu.

MT vrea ca el să funcționeze pe liniile neelectrificate unde este nevoie de trenuri cu frecvență ridicată.

În PNRR, pe lângă finanțarea achiziției celor 12 trenuri cu hidrogen este prevăzută și refacerea/reînnoirea a două linii de tren: București – Pitești și Reșița – Voiteni.

Într-o analiză din aprilie, Hotnews scris că minusurile trenurilor cu hidrogen țin de costurile mari, de faptul că hidrogenul este produs din combustibili fosili și că este nevoie și de spațiu mare de depozitare precum și de construcția unei infrastructuri de alimentare.

CITIȚI ȘI:

Clima și războiul readuc în atenție o resursă energetică: hidrogenul. Operatorul feroviar din Berlin-Brandenburg mizează pe el

CITIȚI ȘI:

A venit trenul pe hidrogen! Schimbările climatice și războiul aduc în prim-plan alte materii-prime în domeniul energiei

 

Exit mobile version