Site icon Editia de Dimineata

Vouchere pentru înlocuirea sobelor vechi cu altele noi cu eficienta energetică de peste 90%

Ministrul Mediului, Mircea Fechet,  a anunţat că în perioada următoare va fi iniţiat un program pilot, prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%.

Ministrul nu a spus exact cum va fi pus în practică programul și nici sumele alocate, dar măsura vine în contextul intenției de a reduce emisiile de carbon.

Sobele noi, mai eficiente, ar consuma mai puțin lemn, ar da mai multă căldură și ar genera mai puține emisii, consideră ministrul Fechet, citat Alba24.

”Ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă.

Asta va însemna (…) o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a mai spus ministrul.

Precizările vin în contextul în care Parlamentul European a adoptat norme privind o limită şi valori ţintă mai stricte, pentru 2035, pentru mai mulţi poluanţi, printre care particulele fine (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) şi O3 (ozon).

Ministrul a menţionat că, în acest context, ar putea fi suplimentate sumele destinate programelor de decarbonizare a transportului de persoane.

Exit mobile version