Site icon Editia de Dimineata

Walt Disney – 5 lucruri mai puțin știute despre părintele animației

Sursa radioromaniacultural.ro

Astăzi se împlinesc 52 de ani de la moartea celebrului Walt Disney, care este cunoscut mai ales ca și producător de film, precum și ca un inovator al animației și al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la sapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar.

Născut la Chicago în decembrie 1901, Disney, al patrulea din cinci copii, s-a mutat cu familia la o fermă din statul Missouri la vârsta de patru ani.Tânărul Walt a abandonat studiile liceale la 16 ani și, odată cu intrarea Statelor Unite în război, s-a alăturat Crucii Roșii (după ce și-a falsificat actele pentru a nu fi respins din cauza vârstei).

El a fost vocea lui Mickey Mouse

Sursa www.bradpeek.com

Inițial renumitul personaj Mickey a fost numit Mortimer Mouse. I-a schimbat apoi numele în Mickey Mouse, iar personajul și-a făcut debutul în 1928 în scurtmetrajul Steamboat Willy. Simpaticul Mickey a devenit faimos foarte repede, iar în 1929 frații Disney au creat un nou film – The Karnival Kid– în care însuși Walt Disney l-a dublat pe Mickey Mouse, ceea ce va continua să facă până în 1947.

Filmele lui Walt Disney între animație și propagandă

În timpul războiului, angajații Dinsey au creat filmulețe educaționale pentru mai multe agenții de stat, inclusiv unul pentru Departamentul Trezoreriei – The New spirit, în 1942 – prin care cetățenii erau încurajați să-și plătească taxele la timp pentru a sprijini efortul de război. Cel mai cunoscut dintre ele, Der Fuerher’s Face, din 1943 cu Donald Duck, a fost o satiră la adresa regimului nazist și a avut foarte mare succes la public, potrivit historia.ro.

Dinseyland, proiectat inițial ca un parc de mici proporții

Walt Disney a vrut inițial să construiască un mic parc de distracții în apropiere de studioul din Burbank. Însă planul a evoluat, iar Disney a angajat o firmă ca să-i găsească cea mai bună locație din California pentru construcția unui mare parc de distracții. Ziua deschiderii a fost un dezastru: s-au contrafăcut foarte multe bilete, așa că parcul a fost supraaglomerat și câteva ride-uri s-au și stricat. Cu toate acestea, Disneyland a devenit rapid o afacere de succes, iar la nici o lună de la deschidere, jumătate de milion de oameni vizitaseră deja parcul.

Sursa disneyparks.disney.go.com

Walt Disney a deținut cele mai multe Oscaruri din istoria Academiei americane de film

Disney deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar (22) și cele mai multe nominalizări (59). A câștigat primul Oscar în 1932, pentru un desen animat scurt, Flowers and trees. Disney a mai primit și patru Oscaruri onorifice: pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru Albă ca Zăpada, pentru Fantasia și pentru contribuțiile sale la designul de sunet.

O ultimă dorință… criogenizarea

În noiembrie 1966, doctorii au descoperit că Disney, un fumător înrăit, suferea de cancer la plămâni. El a murit luna următoare, la vârsta de 65 de ani. La scurt timp după moartea sa, în presă au apărut zvonuri potrivit cărora producătorul ar fi cerut să fie supus unui proces de criogenizare: trupul să-i fie înghețat  și păstrat pentru știință în caz că, în viitor, savanții îl vor putea readuce la viață. A fost de fapt incinerat, iar rămășițele sale au fost depuse într-un cimitir din California.

Sursa historia.ro

Exit mobile version