Site icon Editia de Dimineata

Washington, în stare de asediu. Imposibila înfrângere, imposibila victorie VIDEO

De la București privite pe ecranele televizoarelor evenimentele de la Washington par scene dintr-un film. Destul de prost, cu mulți figuranți, e drept, dar care pune marea democrație a lumii, Statele Unite, într-o postură penibilă și periculoasă.

La Washington Congresul Statelor Unite ale Americii a suspendat miercuri de urgenţă o sesiune menită să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, măsură luată după intrarea manifestanţilor pro-Trump în incinta Capitoliului.

Preşedintele în exerciţiu, care refuză să-şi accepte înfrângerea, şi-a chemat susţinătorii să protesteze la Washington, cu ocazia acestei sesiuni protocolare. După ce l-au ascultat, unii manifestanţi s-au îndreptat spre Congres şi poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri.

Primarul din Washington a impus restricţii de circulaţie de la 18:00, potrivit unui comunicat. Capitala marii democrații a lumii, Statele Unite, e în stare de asediu pentru că președintele în exercițiu nu poate accepta înfrângerea în alegeri, iar președintele ales nu poate fi confirmat în funcție, pentru că la Capitoliu e haos!

Congresul SUA se întrunise miercuri pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării  victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ascunzându-se în spatele ”constrângerilor” Constituţiei.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a denunţat miercuri ceea ce el a apreciat a fi lipsa de curaj a vicepreşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden.

„Asistăm la o tentativă de lovitură de stat încurajată de criminalul de la Casa Albă. Este sortită eşecului”, a scris pe Twitter reprezentantul democrat William Pascrell, referindu-se la Donald Trump, scrie agerpres.ro.

„Nu este vorba despre o manifestaţie. Este o tentativă de lovitură de stat”, a comentat la rândul ei reprezentanta Diana DeGette, denunţând „anarhia pusă la cale de propriul preşedinte”.

La rândul său, un reprezentant republican de Illinois, Adam Kinzinger, a denunţat pe Twitter o „tentativă de lovitură de stat”.

Imaginea de stat bananier pe care o lasă lumii Statele Unite în această memorabilă (negativ) zi de miercuri, 6 ianuarie, la început de an complicat pentru o planetă greu încercată de pandemia de coronavirus va fi greu de șters cu buretele.

UPDATE: Joe Biden îi cere lui Donald Trump să-și potolească

susținătorii. ”Iată că democrația noastră e fragilă”

Președintele ales, democratul Joe Biden, a avut o intervenție pe un ton extrem de calm, dar îngrijorat față de situația în care se află democrația americană. Probabil cel mai important lucru pe care l-a spus Biden este: ”Iată că democrația noastră este fragilă”. Tristețe și îngrijorare, pentru o lume care așteaptă de la America linia în drumul pe calea respectării statului de drept.

Joe Biden l-a îndemnat pe președintele în exercițiu Donal Trump să își potolească susținătorii.

”Democrația noastră se află sub un asalt fără precedent. Un asalt asupra citadelei libertății, a Capitoliului însuși. Vreau să fie foarte clar, scenele de haos de la Capitoliu nu reflectă America, nu reprezintă ce suntem noi”, a spus Joe Biden.

Vicepreşedintele în exerciţiu al SUA, Mike Pence, a declarat miercuri că protestatarii implicaţi în violenţele de la Capitoliul din Washington vor răspunde în faţa legii, transmite Reuters.

Pence a cerut încetarea imediată a protestelor violente şi a insistat că orice persoană implicată trebuie să părăsească imediat clădirea.

UPDATE Donald Trump nu-și recunoaște înfrângerea, dar își trimite susținătorii acasă

Președintele în exercițiu, Donald Trump, a transmis în cele din urmă un mesaj video în care li se adresează susținătorilor săi care se revoltă la Washington. El i-a asigurat că îi iubește, că a câștigat alegerile, că a fost furat, dar i-a rugat pe susținătorii săi să plece acasă.

”Ne-au furat alegerile”, este ideea fixă a lui Donald Trump, care acum trebuie să fie credibil când își îndeamnă susținătorii să fie pașnici și să plece acasă.


Militari ai Gărzii Naţionale se îndreptau miercuri spre Washington, pentru a încerca să restabilească ordinea în capitala federală, pradă unei situaţii insurecţionale.

Pentagonul a activat miercuri toţi rezerviştii din Garda Naţională din District of Columbia, adică aproximativ 1.100 de militari, pentru a încerca să pună capăt revoltei de la Capitoliul din Washington unde sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au luat cu asalt clădirea Legislativului american.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, le-a cerut miercuri seară cetăţenilor să stea în casă şi a condamnat invadarea clădirii Capitoliului de către susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, spunând că este vorba de un comportament ”ruşinos”.

Vicepreşedintele-ales al SUA, Kamala Harris, a făcut apel miercuri ca „asaltul” asupra Capitoliului să înceteze.

UPDATE: Mesaje de la Dacian Cioloș, șeful NATO, liderii europeni

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat miercuri protestele violente de la Washington drept „scene şocante” şi a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane „democratice” trebuie respectat.

Unul câte unul liderii europeni se declară șocați de ceea ce se întâmplă în Statele Unite și cer să fie asigurat un transfer de putere pașnic: președintele Parlamentului European, cancelarul Austriei, ministrul german de Externe, ministrul francez de Externe etc.

Înaintea multora dintre liderii europeni s-a numărat Dacian Cioloș din România, care a postat pe Twitter un mesaj în limba engleză, în care afirmă că exprimă susținerea totală față de americanii care susțin democrația și statul de drept.

Anca Dragu, șefa Senatului, al doilea om în stat, a notat: ”Mă uit consternată la ştiri. Haos şi violenţe, manipulare, radicalizare; dialogul a fost înlocuit de ţipete”.

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat miercuri seară scenele violente de la Washington, unde protestatarii pro-Trump au luat cu asalt Capitoliul în timpul dezbaterilor din Congres: „Trump! <<We’re making America great again>> – şi o face praf”.

Nici liderul PSD nu s-a lăsat așteptat, Marcel Ciolacu a avut o intervenție la Antena 3. Preşedintele PSD a declarat că ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii reprezintă o „subminare” a democraţiei mondiale.

De la Ankara, agenția de presă oficială transmitea că Turcia ”invită toate părțile din SUA la moderație, bun-simț, pentru a depăși criza politică”.

UPDATE: Arestări la Capitoliu

Șeful departamentului de poliție din Washington, Robert Contee, a declarat că cel puțin 13 persoane din rândul protestatarilor care au intrat în clădirea Capitoliului au fost arestate, toate din afara orașului.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii (01.00, ora României), și va rămâne în vigoare până joi, la 6.00 dimineața. Potrivit deciziei, postate de Muriel Bowser pe Twitter, nicio persoană nu mai are voie să iasă pe stradă, nici pe jos, nici cu mașina în tot districtul Columbia.

UPDATE: Trump apără acțiunile susținătorilor săi

Preşedintele în exercițiu, Donald Trump, a publicat un mesaj pe Twitter în care  apără acţiunile susţinătorilor lui care au pătruns miercuri în Capitoliu şi au vandalizat mai multe spaţii. „Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă când o victorie sacră obţinută cu majoritate zdrobitoare de voturi este smulsă fără menajamente şi brutal”, a scris el. Trump şi-a încheiat mesajul: „Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!”.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a transmis o scrisoare colegilor ei în care a anunţat că liderii Congresului american au decis să reia sesiunea pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden odată ce Capitoliul este evacuat şi verificat.Ea a spus că, după consultări înclusiv cu Pentagonul, cu Departamentul de Justiţie şi cu vicepreşedintele, „am decis că ar trebui să continuăm în această noapte la Capitoliu odată ce este eliberat. Liderul Steny Hoyer va trimite mai multe detalii”, transmite News.ro.

UPDATE: 03:00, ora României

Congresul Statelor Unite şi-a reluat sesiunea certificării victoriei lui Joe Biden la prezidenţiale.

Vicepreşedintele american Mike Pence a condamnat violenţele susţinătorilor preşedintelui Donald Trump. Într-un discurs susţinut în deschiderea şedinţei, Pence şi-a exprimat regretul pentru această „zi sumbră” şi a condamnat „violenţele”, conform Agerpres.

Senatorul republican Mitt Romney a afirmat miercuri seară că atacul împotriva Capitoliului a fost o „insurecţie” şi a pledat pe lângă colegii săi republicani să îşi abandoneze obiecţiile contra voturilor colegiului electoral şi să îi informeze pe alegătorii lor despre victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020, potrivit CNN.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici a fost o insurecţie provocată de preşedintele Statelor Unite”, a declarat senatorul de Utah în plenul Camerei superioare a Congresului SUA.

UPDATE 07:51 Bilanțul violențelor, anunțat de șeful poliției din Washington: 4 persoane au decedat şi 52 au fost arestate.

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmit Reuters şi dpa, preluate de agerpres.ro.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri noaptea târziu, Contee a precizat că 47 dintre cele 52 de arestări au legătură cu încălcarea interdicţiei de circulaţie după ora 18:00, decizie impusă de primarul Muriel Bowser.

Alte câteva persoane au fost arestate pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc.

Contee a refuzat să ofere detalii despre identitatea femeii împuşcate mortal de poliţia Capitoliului. Celelalte trei persoane au murit din cauza unor urgenţe medicale.

Şeful poliţiei din Washington DC a adăugat că cel puţin 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi, dintre care doi grav, în confruntările cu manifestanţii. Unul dintre aceşti ofiţeri a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi, după care a fost atacat brutal de aceştia.

UPDATE 08:45: Presa americană dezvăluie cine era femeia împușcată la Capitoliu

Femeia decedată miercuri după ce a fost rănită de glonţ în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie Agerpres, preluând AFP.

„Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană”, potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei. Ashli Babbitt, care deocamdată nu a fost identificată oficial de poliţie, trăia în regiunea San Diego, în sudul Californiei, cu soţul său care a descris-o ca „o partizană hotărâtă a preşedintelui Trump”. În ce îl priveşte, el nu a mers la Washington pentru a manifesta.

UPDATE: Lumea nu va mai fi la fel. Rețelele de socializare compară situația de la Washington cu Mineriadele și haosul de la Revoluția din România

Cât puteau să aștepte rețelele de socializare niște meme-uri pe cinste? Cât mai putea dura până când Trump să fie comparat cu Ceaușescu? Prea mult nu. Și iată că au și apărut photoshopările și comparațiile. Le vom înșira fără comentarii, căci acestea sunt inutile.

 

Exit mobile version