Site icon Editia de Dimineata

Washington Post: FSB încearcă să răstoarne guvernul prooccidental al Moldovei

Publicația americană Washington Post scrie că serviciul secret al Rusiei, FSB, care este continuatorul KGB, încearcă să răstoarne actualul guvern prooccidental de la Chișinău. Favorit pentru a prelua puterea peste Prut ar fi tânărul politician Ilan Șor, cel care a fugit din țară în urma furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean.

Asta reiese dintr-o serie de documente secrete care au fost obținute de serviciile de informații ucrainene, citate de Washington Post.

În articol, Ilan Șor este numit ”un partener vrednic, pe termen lung” al Moscovei, în timp ce FSB folosește apelativul ”tânărul” pentru politicianul de 35 de ani. Acesta este un personaj de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.

Iar aceste documente arată cum Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, în timp ce campania sa militară din Ucraina eșuează. FSB a livrat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat ale Rusiei, pentru a cultiva această rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara către Moscova, mai arată documentele.

Sursa citată mai scrie că Moscova este un vechi susținător al Transnistriei, ocupată de trupele ruse, și că conflictul înghețat din această zonă a fost o frână în eforturile Moldovei de se integra în Europa Occidentală.

De asemenea, în primele luni ale conflictului din Ucraina, guvernul moldovean s-a temut că tancurile rusești vor năvăli peste granițetele sale, mai ales dacă Odesa, aflată la câteva zeci de kilometri depărtare, ar cădea.

Exit mobile version