Site icon Editia de Dimineata

William, Prințul de Wales, va fi cheia domniei Regelui Charles, spun specialiștii în monarhia britanică

Zilele acestea, nu numai Regele este în centrul atenţiei, ci și moştenitorul tronului, noul prinț de Wales. William reprezintă viitorul monarhiei britanice, spun cei mai mulţi specialişti care aşteaptă multe de la viitorul rege al Marii Britanii. La cei 40 de ani împliniți, William este cel mai popular membru al dinastiei Windsor, cel puțin asta arată sondajele de opinie. Sunt destul de multe voci în Regat care și-ar fi dorit ca el să fie următorul monarh după bunica lui.

Putem spune că se încheie o etapă istorică a Marii Britanii. Ce se va schimba odată cu urcarea pe tron a noul suveran, Regele Charles al III-lea?

O schimbare ştim că va fi, pentru că Charles al III-lea este un un personaj care are o personalitate puternică, complexă. Am văzut foarte bine că este o personalitate, de asemenea, care se angajează în anumite cauze. În 2018 la summit-ul climatic de la Glasgow, prințul Charles a avut un discurs în care a arătat clar lumii întregi angajamentul său pentru protecția mediului înconjurător. De asemenea, prin fundațiile sale, a ajutat în timpul cât a fost prinţ la găsirea unor locuri de muncă pentru aproximativ două milioane de tineri şomeri, opinează Ștefan Popescu, analist de politică externă, într-un interviu la Radio România Actualități.

Din 2018, regina Elisabeta a II-a, mama sa, i-a trecut șefia Commonwealth-ului, această organizație globală care are în centru Marea Britanie și grupează 56 de state, din care 53 sunt foste părți ale imperiului britanic.

Va avea anumite provocări regele Charles al III-lea. Va avea provocări legate de menținerea unității, în primul rând, a Marii Britanii, a Regatului Unit. Știm că există tentații de independență atât în Scoția, cât și în Irlanda de Nord și, bineînțeles, în Commonwealth. Antigua și Barbuda este un mic sat în Caraibe, un sat insular.

Prim-ministrul a anunțat că dorește să organizeze un referendum pentu republică. Anumite dezbateri prin contur, chiar în țări mai importante ale Commonwealth-ului, cum sunt Canada, respectiv Australia. Chiar dacă regele nu are decizia, asta nu înseamnă că nu are o putere de influență extraordinară, pentru că, și aici va avea foarte multe de făcut, pentru că Charles al III-lea  preia monarhia britanică într-o perioadă care urmează imediat Brexitului, în care Marea Britanie își caută un nou loc pe mapamond.

De fapt, a fost și elaborată o doctrină de către guvernul britanic. Se numește „Britania globală” și casa regală având o putere de influență pentru că, vedeți, toate evenimentele care au implicat casa regală, că au fost căsătorii, evenimente fericite, iată, acum avem de-a face cu o înmormântare.

Sunt evenimente planetare urmărite de sute milioane de oameni și asta înseamnă influență. Charles al III-lea va călători în orice caz, foarte mult pentru a afirma această influență a Marii Britanii, atât în comunitatea mondială reprezentată de Commonwealth, dar și în alte state, adaugă analistul.

În planurile Regelui Charles al III-lea, care urmărește să modernizeze instituția monarhică, William, soția sa Kate și cei trei copii vor fi cheia acestui proiect. Poziția noului prinț de Wales a devenit și mai importantă după ce fratele sau mai mic, prințul Harry, a renunțat acum doi ani la toate atribuțiile regale, pentru a se muta în California împreună cu soția sa Meghan, opinează și Andrew Morton, biograf și jurnalist.

Este o schimbare uriaşă a rolului pe care îl are Prinţul William acum, că e şi Prinţ de Wales. Este moştenitorul direct al tronului şi influenţa lui la curte, pe culoarele puterii, va fi considerabilă, spune acesta, citat de stiri.tvr.ro.

Spre deosebire de bunica lui, care, în 7 decenii de domnie nu a acordat nici un interviu, William a putut să facă asta. De fiecare dată a vorbit despre proiectele sale, care, la fel ca în cazul bunicului și tatălui său, sunt centrate pe mediul înconjurător. Prințul William este inițiatorul unui premiu dedicat soluțiilor pentru schimbările climatice.

În ultimii ani am asistat la maturizarea Prinţului de Wales, a Prinţului William. A devenit un adult grijuliu, un membru activ al familiei. S-a transformat în cineva care, de exemplu, o putea sfătui pe Regină, spune Morton.

A învățat de la mama lui, prințesa Diana, să-și folosească statutul regal cu inteligență și fără sfială să-i critice pe liderii mondiali sau alte personalități atunci când a fost cazul. Asta i-a adus lui William multe laude și specialiștii spun că indică un nou stil de monarhie pe care William vrea și simte nevoia să îl îmbrățișeze. La acest succes contribuie și la fel de populara sa soție Kate, acum Prințesă de Wales.

Charles Rae, fost corespondent regal pentru The Sun, crede că dacă William ar fi vreodată implicat într-un scandal, monarhia nu ar suferi drastic. ”El chiar este ultimul mohican”.

Și cum sondajele arată că britanicii care nu au împlinit încă 50 de ani au dubii privind monarhia, sarcina lui William va fi să se asigure că monarhia este încă relevantă atunci când el însuși va deveni rege.

În același timp, regele Charles mai are o anumită provocare în față, internă, în Regatul Unit.

”Regatul Unit traversează o perioadă de criză socială fără precedent, de criză economică. În ultimii cinci ani, în Marea Britanie creșterea economică a fost mult mai slabă decât dacă comparăm cu Germania, cu Franța, celelalte două mari economii europene. Inflația este foarte mare, criza energetică afectează capacitatea, puterea de cumpărare a multor familii britanice și, într-adevăr, că regele o să-mi spuneți domnește, nu guvernează. Însă el are, în fiecare săptămână, întâlniri cu prim-ministrul, poate da anumite sfaturi, se poate implica. Sigur că acestea rămân confidențiale. Rămâne de văzut dacă Charles al III-lea va respecta această regulă. În 2003, când era deci prinț moștenitor, și-a permis să adreseze o scrisoare publică premierului Tony Blair pentru a-i atrage atenția să aibă grijă ca armata britanică, implicată pe teatrul irakian, să aibă mijloace corespunzătoare pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea”, opinează analistul Ștefan Popescu.

Exit mobile version