Site icon Editia de Dimineata

WUHAN. Boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019

Afirmația aparține unui înalt oficial american, nimeni altul decât secretarul de Stat american Mike Pompeo. Și intervine exact când o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății se află la Wuhan, pentru cercetări. Boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019, spune el…

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat din nou China că ascunde adevărul cu privire la adevărata origine a pandemiei COVID-19, după ce o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sosise joi la Wuhan pentru a ancheta asupra acestui subiect.

Boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019

Secretarul de stat american a afirmat că boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019 printre membrii personalului Institutului de virusologie din Wuhan.

Wuhan este oraşul din centrul Chinei unde a fost detectată pentru prima oară această boală.

Mike Pompeo a cerut, de asemenea, echipei OMS să „exercite presiuni asupra guvernului Chinei” pentru a obţine clarificări cu privire la această „nouă informaţie”.

„Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulţi cercetători din interiorul Institutului de virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna 2019, înainte de identificarea primului caz de epidemie, având simptome compatibile atât COVID-19, cât şi bolilor sezoniere curente”, a afirmat şeful Departamentului de Stat.

Această informaţie, potrivit lui Mike Pompeo, contrazice informaţiile oficiale a celor de la Beijing. Potrivit acestora nimeni din personalul Institutului din Wuhan nu se îmbolnăvise de COVID-19 sau de alte maladii generate de viruşi înrudiţi în perioada respectivă.

Beijingul continuă şi în prezent să ascundă informaţii vitale de care oamenii de ştiinţă au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal şi de următorul„, a argumentat el.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a acuzat în mod repetat China că este responsabilă de epidemia de COVID-19, soldată cu peste 390.000 de morţi în SUA, scrie Agerpres.

Anchetă la Wuhan. Online

Între timp, chipa de experţi condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care investighează originile COVID-19 a început vineri întâlnirile virtuale cu gazdele sale chineze dintr-un hotel din oraşul Wuhan din China, acolo unde a apărut pandemia.

Vizita echipei internaţionale la Wuhan survine în contextul în care China este în alertă din cauza unei înmulţiri a numărului de cazuri de COVID-19 în nord-est.

Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea începutului pandemiei în urmă cu un an, au făcut apel la o investigaţie „transparentă” a OMS şi au criticat condiţiile vizitei, conform cărora experţii chinezi au făcut prima fază a cercetării.

Dominic Dwyer, un virusolog din echipa OMS, a spus că el şi ceilalţi oameni de ştiinţă încearcă să lase deoparte încărcătura politică din jurul vizitei.

„Apare întotdeauna politica în astfel de cazuri, dar unul dintre lucrurile pe care ni le-a arătat COVID-19 este că, dacă există o ştiinţă solidă, poţi informa apoi politicul„, a spus el.

Vrei să acoperi golul ştiinţific cu răspunsuri astfel încât oamenii să poată lua decizii mai informate şi, prin urmare, posibil mai sensibile„, a adăugat expertul.

Cercetare pe teren. Experții OMS stau în cameră și inițiează apeluri video

Interesantă este procedura prin care experții OMS fac cercetări. Ei nu vor avea voie să “se plimbe” în căutarea surselor, totul se va desfășura online. Acest lucru nemulțumește evident echipa OMS.

A înţelege cum funcţionează pieţele fizic, văzându-le, este de ajutor pentru că încercăm să ne dăm seama cum ar fi putut ajunge virusurile în piaţă din exterior şi cum s-ar fi putut răspândi în interiorul pieţei sau în unele părţi din ea, pentru ca apoi să se răspândească în comunitate”, a declarat Dwyer.

Membrii echipei nu au voie să aibă întâlniri fizice pe perioada carantinei, aşa că vor avea toate întrevederile virtual.

Vom sta în cameră două săptămâni. Camerele sunt suficient de spaţioase şi ne-au pus la dispoziţie echipamente pentru exerciţii fizice şi ni se aduc mese„, a precizat Dwyer, adăugând că are la îndemână greutăţi, o coardă şi o saltea pentru yoga.

Citește și:

Cum să faci anchetă la Wuhan dacă Partidul pune batista pe țambal?

Exit mobile version