29 martie 2024, 11:52

Zbori des? Iată 10 trucuri care îți pot face viața mai liniștită

După pandemia COVID-19, toată lumea vrea să călătorească, indiferent de cât de scumpe au ajuns biletele, avionul rămâne cel mai sigur, rapid și comod mijloc de transport din lume.

Dacă nu luăm în considerare cazurile excepționale în care o companie intră în insolvență sau rămâne cu conturile blocate de la o oră la alta, există mici trucuri care vă pot face viața mai frumoasă. Pe unele dintre ele ni le prezintă msn.com, pe altele vi le împărtășim din proprie experiență.

Nu primești despăgubiri dacă…

Realitatea este că a devenit tot mai greu să îți organizezi o vacanță pe cont propriu. De ce? Fiindcă s-a introdus un amendament la legislația europeană privind despăgubirile în cazul zborurilor anulate. Dacă ești notificat cu minimum 2 săptămâni înainte de ziua plecării că zborul tău este anulat, atunci compania nu este obligată să îți plătească niciun fel de despăgubire.

Ai trei opțiuni: accepți noul zbor propus de companie, îți primești banii înapoi sau în cazul unor companii dacă lași creditul utilizabil în contul companiei primești și 20% in plus. În cazul unor companii low-cost, care facturează separat biletul de avion de serviciile suplimentare (loc, bagaj, prioritate la îmbarcare, check-in la aeroport) riști să recuperezi doar costul biletului de avion.

Mitul interferenței semnalului de telefonie mobilă

Este o restricție de când lumea: folosiți telefoanele mobile doar în modul avion. Mitul acesta a fost demontat de ceva vreme. Semnalul telefoanelor mobile nu interferează cu cel folosit de echipajul de zbor și turnurile de control, prin simplul fapt că aceștia folosesc o frecvență diferită.

Comisia Federală pentru comunicare din SUA a motivat această restrictive prin faptul ca semnalul telefoanelor mobile din avioane ar supraincarca rețelele de telefonie mobile de la sol.

Mâncare contracost

 Au apus vremurile în care primeai mâncare caldă în timpul zborurilor relativ scurte din Europa. Acum există opțiunea să îti comanzi mâncarea încă dinaintea plecării, ea urmând să îți fie servită în avion, la prețuri într-adevăr mai mici decât cele de restaurant.

Cum evit întârzierea

Din cauza războiului din Ucraina, anumite coridoare de zbor sunt supraîncărcate și se ajunge rapid la întârzieri și anulări de zboruri. Apoi în timpul pandemiei Covid, multe aeroporturi au sistat contractele cu colaboratorii part-time, astfel că în acest moment, pe cele mai multe aeroporturi este criză de personal, în special în zona controlului de Securitate.

Majoriatea companiilor aeriene alocă între 25 și 45 de minute între zboruri. Șanse mari să nu ai parte de întârzieri sunt dacă pleci cu un zbor de dimineață.  Pe cele mai multe aeroporturi este un flux restrâns de zboruri între ora 23 pm și 6 am.

Dacă ai un zbor la 6:00, avionul este deja acolo, echipajul de zbor este și el acolo. Șansele sunt mult mai mari să pleci la timp, decât la un zbor în mijlocul zilei, când avionul a fost pe rută deja de două ori, iar dacă a acumulat o oră de întârziere undeva pe traseu sunt slabe speranțe să mai recupereze foarte mult, chiar dacă durata tuturor zborurilor este afișată întotdeauna cu o marjă de cel puțin 15 minute.

În avion (aproape) nimic nu are gust

Bacterii peste bacterii, dacă nu ai un zbor mai lung de 2.5 ore, nu este indicat să consumi mai nimic preparat în avion. De regulă, apa, ceaiul și cafeaua nu au niciun gust. Într cadrul unui studiu realizat in SUA de Wall Street Journal s-a descoperit că nivelul de bacterii din apa din avion este cu de la zece până la o sută de ori mai mare decât limitele impuse de Guvernul american.

Cumpără bagaje nerevendicate

Este un lucru destul de obișnuit în afara Europei. În SUA există un centru special de bagaje nerevendicate la Scottsboro, Alabama. Pe 10.000 de metri pătrați găsiți de la valize aproape noi până la bijuterii, haine, echipamente sportive, etc.

Legislația prevede că acestea pot fi depozitate la aeroport timp de trei luni înainte de a fi donate sau licitate în scopuri caritabile. De multe ori, lucrurile uitate la bordul avionului rămân în custodia companiei aeriene, care le scoate la licitație.

Pe de altă parte, dacă ți-ai pierdut bagajul, mai exact compania aeriană ți-a pierdut bagajul, atunci negociază la sânge despăgubirea. Nu uita să completezi formularul de bagaje pierdute încă dinainte de părăsirea aeroportului și adună toate facturile și bonurile cauzate de pierderea bagajului (de ex. haine noi etc.)

Care sunt cele mai sigure locuri din avion

O întrebare destul de des întâlnită. Să ne liniștim pentru un moment: probabilitatea să fii într-un avion pe cale de prăbușire este mult mai mică decât riscul să ai parte de un accident de mașină în drum spre aeroport.

Numărul aterizărilor forțate este in realitate mult mai mare decât ar crede lumea. Cel puțin unul pe zi la New York. De ce nu auzim prea des de ele? Fiindcă un avion prăbușit e o știre, unul cu happy end nu. Dar să presupunem prin absurd, că îți e foarte frică să zbori și vrei să minimizezi riscul în cazul unei prăbușiri. Conform unei statistici realizate de The Telegraph, ai șanse mai mari să scapi cu viață dacă stai în ultimele rânduri din coada avionului. Zero șanse de supraviețuire dacă te afli la business class.

Producătorii documentarului “The Crash” chiar au “prăbusit” un Boeing 727 echipat cu camere, păpuși și senzori, pentru a documenta consecințele. În schimb, dacă ți-e frică să zbori și vrei un loc unde să nu resimți atât de puternic turbulențele, atunci locurile deasupra aripilor sunt indicate pentru tine. Doar pentru liniștea dumneavoastră: avioanele sunt lovite des de fulgere, dar nu se întâmplă nimic.

Ai ramas fără loc în avion

Cu pandemia Covid, acest risc era aproape inexistent. Cu boom-ul turistic din 2022 ne îndreptăm tot mai des spre așa ceva. Cum e posibil? Simplu. Chiar și în acest moment când citiți aceste rânduri sunt site-uri care vând bilete pentru zboruri Blue Air în perioada septembrie-octombrie, deși compania speră să reia zborurile abia în noiembrie.

Asta se întâmplă în principiu la orice companie aeriană. Adica se vând mai multe bilete decât locuri în avion (dacă cererea e mare). Motivul invocat de companii este că trebuie recuperate pierderile cauzate de pasagerii care întârzie și ratează zborul din varii motive sau cei care ratează conexiunea tot din varii motive.

Acest procedeu se aplică și când compania trebuie să schimbe aeronova din motive tehnice sau de altă natură. De obicei, se caută o aeronavă mai mare, însă dacă doar una mai mică e disponibilă…

Mă ajuta check-inul online? Teoretic, da. Practic, nu. Fiindcă la poarta ajung pasageri cu checkinul efectuat. Dacă sunt mai mulți pasageri decât locuri în avion, personalul de la poarta de îmbarcare va decide cine va rămâne la sol. De obicei, sunt ochiți pasagerii singuri, fără conexiune, fără bagaj de cală și fără un statut special în relația cu compania aerienă.

Una dintre măsurile frecvente este upgrade-ul gratuitt al unor pasageri de la clasa Economy la cea Business. Dar dacă avionul este și așa plin, atunci pasagerul ghinionist va primi un voucher: o noapte la hotel, un zbor mai târziu, posibil chiar la clasa business.

În principiu, trebuie să vă cunoașteți foarte bine drepturile și să nu vă pierdeți cu firea. Sunteți într-o poziție avantajoasă și puteti negocia la sânge, inclusiv o sumă consistentă pentru despăgubire.

Există însă și o practică mizerabilă la multe zboruri low cost, în care personalul de la poarta de îmbarcare știe exact că zborul este supraîncărcat. Ei încep îmbarcarea înaintea orei obișnuite, iar în momentul în care avionul se umple închid poarta și invocă faptul că ceilalți au ratat boardingul fiindcă au ajuns prea târziu la poartă, astfel că nu mai este obligația companiei să le ofere despăburi, ba, să zică mersi dacă vor primi un loc la un alt zbor.

Evită zborul de duminică

În cazul în care facem rezervările pe cont propriu și avem flexibilitate, atunci evident că duminica nu ar trebui să zburăm fiindcă e ziua cu cele mai scumpe zboruri. Toată lumea se întoarce undeva și automat cresc prețurile. Zilele cu zboruri mai ieftine sunt marți și miercuri.

Pe de altă parte, nu uitați că ”parintele” Google vă urmărește pas cu pas. Ajunge să căutați de două ori un anumit zbor că puteți deja paria că a doua zi zborul va fi deja cu 10-20 de euro mai scump. Același lucru este valabil și pentru site-urile companiilor aeriene.

De ce se sting luminile noaptea și de ce se ridică parasolarele ziua?

Pare o măsură lipsită de sens la prima vedere. Explicația este foarte simplă. Oferă posibilitate ochiului uman să ajusteze vizibilitatea în cazul unei aterizări forțate, în care trecerea de la lumină la beznă totală ne-ar afecta complet vederea și invers pe timpul zilei in timpul unei evacuări de urgență.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol