Site icon Editia de Dimineata

Zdrobită  de două ori în Ucraina, Armata 1 de tancuri a Gărzii se pregătește de un nou asalt. Posibil ultimul…

Se pare că armata rusă își repoziționează forțele grele înainte de o ofensivă de iarnă anticipată pe scară largă în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, în regiunea Donbas, scrie Forbes.

Forțele includ elemente ale Armatei 1 de tancuri a Gărzii, o unitate considerată de elită, care a petrecut luni de zile în Belarus, recuperându-se după ce a fost aproape distrusă de brigăzile ucrainene în timpul a două operațiuni anterioare de amploare.

O ofensivă la Luhansk ar fi a treia șansă a Armatei 1 de a-și dovedi valoarea în Ucraina. Sau, alternativ, o a treia șansă pentru forțele ucrainene de a distruge formațiunea.

Mișcări

„Serviciile secrete ucrainene au observat în mod conex că elemente ale Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri a Gărzii din Districtul Militar de Vest s-au retras din Belarus și s-au desfășurat parțial în regiunea Luhansk”, a notat miercuri Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Armata 1 de tancuri a Gărzii supraveghează două divizii de primă linie – Divizia a 2-a de pușcași motorizați a Gărzii și Divizia a 4-a de tancuri a Gărzii – plus câteva brigăzi separate. În jur de 25.000 sau 30.000 de soldați, în total.

Mândria Moscovei și a națiunii

Cu sutele sale de tancuri T-72, T-80 și T-90 și de vehicule de luptă BMP-2 și BMP-3, armata cu sediul la Moscova este, pe hârtie, una dintre cele mai puternice formațiuni de luptă terestră din lume.

În realitate, aceasta a suferit de aceeași conducere slabă și de aceleași deficiențe logistice care au supărat toate forțele rusești din Ucraina.

Dintr-o catastrofă în alta

Primele vești proaste de la Armata 1 de tancuri a Gărzii au venit în primele săptămâni ale războiului, când trupele rusești s-au rostogolit spre sud din Belarus și din sudul Rusiei, cu scopul de a captura Kievul și de a pune capăt rapid războiului.

Armata de tancuri a întâmpinat o rezistență dură în jurul orașului Cernihiv, la 100 km nord de Kiev. Brigada 1 de tancuri ucraineană și-a desfășurat cele 100 de tancuri T-64 în pădurile din jurul orașului Cernihiv și a angajat atacul rușilor care treceau pe acolo de la mică distanță.

Studiu

Rușii i-au depășit numeric pe ucraineni în jurul Cernihivului. Dar ucrainenii au luptat mai mult și mai inteligent, au explicat analiștii Mikhailo Zabrodskii, Jack Watling, Oleksandr Danilyui și Nick Reynolds într-un studiu realizat pentru Royal United Services Institute din Londra.

„O pregătire mai bună a echipajelor, combinată cu angajamente pe distanțe scurte în care armamentul lor era competitiv și cu încărcătorul automat mai rapid de pe T-64, au permis echipajelor tancurilor ucrainene să obțină pagube semnificative împotriva unităților rusești surprinse”, au scris Zabrodskii, Watling, Daniliuk și Reynolds.

Timp de șase săptămâni, brigada ucraineană și unitățile de sprijin au rezistat în Cernihiv. Batalioanele rusești care au trecut pe lângă Cernihiv nu au izolat niciodată complet orașul.

Contraatac

La sfârșitul lunii martie, Kremlinul a ordonat forțelor sale lovite din jurul Kievului să se retragă. Atunci, Brigada 1 de tancuri, care încă rezista în Cernihiv, a contraatacat.

În momentul în care armata rusă s-a retras înapoi în Belarus și în sudul Rusiei, Divizia a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri a Gărzii a suferit „pierderi majore”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Cealaltă divizie a Armatei 1 Tancuri de Gardă, Divizia a 4-a Tancuri de Gardă, a suferit propriul dezastru șase luni mai târziu, în jurul orașului Harkov, al doilea oraș din Ucraina, aflat la doar 25 de mile de granița cu Rusia, în nord-estul Ucrainei.

La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, brigăzile ucrainene cu baza în Harkovul liber au lansat o contraofensivă majoră care, în câteva săptămâni amețitoare de lupte rapide, a îndepărtat trupele rusești din nord-est – inclusiv Divizia a 4-a de tancuri de gardă.

T-72 și T-64 ale Brigăzii a 4-a de tancuri ucrainene au lovit puternic Divizia a 4-a de tancuri a Gărzii rusești în afara orașului Izium.

În momentul în care divizia rusă s-a retras spre nord, spre granița rusă, aceasta pierduse aproximativ 90 de tancuri T-80U, lucru pe care analiștii independenți l-au putut confirma. Asta înseamnă jumătate din tancurile pe care divizia ar trebui să le posede la putere maximă.

Garnizoana în Belarus

Învinsă de două ori, Armata 1 de tancuri a Gărzii s-a instalat în garnizoana din Belarus pentru o lungă “resetare” de iarnă. Dar pierderile grele în curs de desfășurare în Ucraina au împiedicat Kremlinul să trimită armatei de tancuri cei mai buni oameni și echipamente.

Divizia a 2-a de pușcași motorizați a armatei „este acum formată în principal din personal mobilizat care operează echipamente mai vechi scoase din depozite”, a declarat Ministerul britanic al Apărării. „Eficacitatea sa de luptă va fi probabil limitată, în ciuda mai multor săptămâni de antrenament”.

Ultima bătălie?

Pregătite sau nu, unitățile Armatei 1 de tancuri a Gărzii care au fost redistribuite în Luhansk se pare că sunt trimise pentru un atac major. „Rețeaua de forțe convenționale de pe linia frontului din regiunea Luhansk sugerează că forțele rusești s-ar putea pregăti pentru un efort decisiv în acest sector”, a explicat ISW.

Sincronizarea probabil că nu este un accident. În ultimele săptămâni, aliații Ucrainei au promis sute de tancuri și vehicule de luptă de înaltă performanță pentru efortul de război ucrainean. Printre acestea se numără tancurile americane M-1, tancurile germane Leopard 2, tancurile britanice Challenger 2 și unele dintre cele mai bune vehicule de luptă și obuziere mobile din Suedia.

Armata ucraineană ar putea forma în jurul acestor vehicule mai multe brigăzi noi și puternice de tancuri și brigăzi mecanizate. Dar ofensiva rușilor din Luhansk ar putea începe înainte ca aceste noi forțe să fie gata de luptă.

Este acum sau niciodată pentru Armata 1 de tancuri de gardă. Perspectivele armatei sunt, în cel mai bun caz, incerte în această posibilă a treia operațiune majoră a acesteia în Ucraina. Dar ele vor fi și mai puțin sigure odată ce ucrainenii își vor desfășura noile tancuri.

Exit mobile version