Site icon Editia de Dimineata

Zece țări din Europa de Est cer UE renegocierea contractelor de vaccinare. Uniunea a cumpărat de zece ori mai multe vaccinuri decât populația sa

Țările din Europa de Est cer UE să redeschidă contractele de vaccinare. Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, afirmă guvernele într-o scrisoare consultată de POLITICO.

Un grup de zece țări est-europene au cerut Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccinare împotriva coronavirusului, în care se invocă o supraofertă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererile din scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea, la inițiativa Poloniei

Scrisoarea a fost trimisă vineri seară și este adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus această inițiativă, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la faptul că actualele contracte de vaccinare împotriva coronavirusului, semnate în perioada de vârf a pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura vaccinuri, le-au obligat să cumpere prea multe doze, care acum nu mai sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, aproape de zece ori mai mult decât populația UE. Până în februarie, fuseseră livrate 1,3 miliarde.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că s-au atins niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea unor cantități de vaccinuri care depășesc în mod semnificativ nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre”, se arată în scrisoare.

Risc de expirare

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire nefolosite, având în vedere problemele cu care s-au confruntat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data de expirare, un lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință privind durata minimă de valabilitate.

Printre alte solicitări se numără asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE să cumpere vaccinurile nefolosite pentru a crea o rezervă comună și pentru a permite, de asemenea, donațiile către restul lumii într-un mod mai coordonat.

Exit mobile version