Site icon Editia de Dimineata

Zeci de state cer o anchetă internaţională independentă referitoare la moartea lui Aleksei Navalnîi

43 de state au cerut luni, la Consiliul ONU pentru drepturile omului, o anchetă internaţională independentă asupra morţii subite a disidentului rus Aleksei Navalnîi, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie (…) pentru care responsabilitatea finală îi revine preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi autorităţilor ruse”, a declarat în faţa forului de la Geneva ambasadoarea Uniunii Europene, Lotte Knudsen, în numele ţărilor semnatare, printre care se numără Statele Unite, Regatul Unit şi membrele UE.

Aleksei Navalnîi a murit în condiţii neclare la 16 februarie, într-o colonie penitenciară din zona arctică a Siberiei, unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Disidentul a fost înmormântat în aplauze, duminică, la Moscova.

Funeraliile au devenit prilej pentru proteste față de regimul lui Vladimir Putin, iar cimitirul este loc de pelerinaj în aceste zile.

Moartea sa a generat un val de condamnări din partea Occidentului.

Văduva lui Aleksei Navalnîi l-a acuzat direct pe Vladimir Putin de moartea soțului său. Iulia Navalnaia a jurat că îi va continua munca pentru o „Rusie liberă”.

Statele semnatare ale apelului afirmă într-un comunicat că „Rusia trebuie să permită o anchetă internaţională independentă şi transparentă a circumstanţelor acestei morţi subite”, care constituie „un nou indiciu al represiunii în creştere şi sistematice din Rusia”.

De asemenea, cancelariile solicită Moscovei să îi elibereze pe toţi deţinuţii politici, jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului şi opozanţii faţă de războiul din Ucraina.

‘Cerem Federaţiei Ruse să pună capăt acestui climat de impunitate şi să creeze un mediu fără pericole pentru opoziţia politică şi vocile critice”, mai arată documentul.

Exit mobile version