CITIRE

Ziua de naștere a reginei Elisabeta a II-a a Marii...

Ziua de naștere a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, celebrată oficial

Când a urcat pe tronul britanic, în urmă cu 66 de ani, regina Elisabeta a II-a – pe numele complet Elizabeth Alexandra Mary – și-a celebrat mereu ziua de naștere de două ori, în zile diferite. Fiică a ducelui și ducesei de York – ulterior regele George al VI-lea și regina Elisabeta, Regina mamă – prințesa Elizabeth Alexandra Mary s-a născut într-o zi de primăvară, în 21 aprilie 1926, mai detaliat, noaptea, la ora 2:40, în Mayfair, Londra. 21 aprilie este prin urmare ziua ei de naștere pe care o aniversează într-un cadru restrâns, cu familia și alături de cei apropiați. De când este regină, la miezul zilei de 21 aprilie, se trag în locuri diferite din Londra mai multe salve de tun în onoarea reginei.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii | Sursa foto: fortune.com

După moartea tatălui ei, în 1952, i-a urmat la tronul britanic și de atunci are și o zi de naștere oficială. Cum această zi de naștere cu caracter oficial se sărbătorește anul acesta în 9 iunie, m-am gândit că este cât se poate de potrivită ocazia pentru a aduna câteva date mai mult sau mai puțin știute despre cea mai longevivă regină din istoria Marii Britanii.

Din 1748

Ceea ce înseamnă 270 de ani. Mai exact, de 270 de ani britanicii au tradiția ca suveranul lor să aibă și o zi de naștere oficială care să fie celebrată în popor. Totul a pornit de la regele George al II-lea care și-a dorit ca oamenii din popor să aibă parte de o vreme mai frumoasă atunci când ies să serbeze ziua regelui. Cum el se născuse într-o zi de noiembrie, o lună cu zile destul de întunecate și mohorâte pentru petreceri în aer liber, a hotărât să aibă o zi de naștere oficială pe care să o celebreze cu o paradă militară, în fiecare vară. De atunci, în a doua sâmbătă a lunii iunie se celebrează oficial ziua de naștere a suveranului britanic. În 2018, aceasta este azi, 9 iunie, când în Londra se organizează o paradă numită Trooping the Colour (Salutul culorilor), un spectacol impresionant ce începe și se termină la Palatul Buckingham și implică 1400 soldați, 200 de cai, 400 de muzicieni.

Copilărie | Sursa foto: royal-splendor.blogspot.com

Pregătită pentru domnie

În 1936, după abdicarea regelui Eduard al VIII-lea, tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea. Din acel moment, prințesa Elisabeta a ajuns prima în linia de succesiune la tronul britanic. De la acea vârstă, a început să studieze dreptul, istoria și religia, pregătindu-se pentru noul rol. Nu a mers la școală, însă nu înseamnă că nu a învățat carte: educația ei a fost făcută cu profesori numai acasă.

Alături de, pe atunci, logodnicul ei, Philip, la Palatul Buckingham, în vara anului 1947, după anunțul oficial al logodnei | Sursa foto: harpersbazaar.com

8 ani

Aceasta a fost vârsta prințesei Elisabeta când l-a întâlnit prima dată, la o nuntă, pe Philip Mountbatten, cel care avea să-i devină soț. După cinci ani, cei doi se reîntâlnesc în Dartmouth când tatăl Elisabetei a dus-o pentru a face o vizită la Colegiul Naval Regal și unde Filip era cadet. Elisabeta avea 13 ani, Filip era cu cinci ani mai mare, erau veri îndepărtați dar acest lucru nu i-a împiedicat să se îndrăgostească unul de altul. Au urmat ani în care și-au trimis scrisori și, în cele din urmă, la 20 de ani, prințesa Elisabeta a fost cerută în căsătorie. Se spune că a acceptat imediat fără să mai discute cu părinții ei. Când tatăl ei a aflat, a aprobat oficial căsătoria cu condiția ca anunțul logodnei și nunta să fie făcute după ce ea va împlini 21 de ani. În 9 iulie 1947 au anunțat oficial logodna și s-au căsătorit în același an în 20 noiembrie, la Westminster Abbey. Au patru copii, prințul Charles, prințesa Anne, prințul Andrew și prințul Edward. A mărturisit că soțul ei i-a dat „putere și rezistență”.

Căsătoria prințesei Elisabeta cu Filip, duce de Edinburgh, în toamna anului 1947| Sursa foto: harpersbazaar.com

Născut în insula Corfu, Grecia, la 10 iunie 1921 (așadar, mâine va împlini 97 de ani), ca prinț al Greciei și al Danemarcei, a renunțat ulterior la aceste titluri și a ales să fie numit simplu locotenentul Filip Mountbatten. După căsătoria cu regina Elisabeta, în 20 noiembrie 1947, a primit titlul de duce de Edinburgh. A studiat în Franța, Germania și Marea Britanie și a intrat în Marina Regală Britanică la vârsta de 18 ani.

După încoronare| Sursa foto: royal.uk

Regina

După căsătorie și până în 1951, prințesa Elisabeta și soțul ei s-au bucurat de o existență destul de normală, fără a fi supuși rigorilor și responsabilităților impuse de Curtea Regală. După moartea tatălui ei, în februarie 1952, a devenit regină. Încoronarea ei a avut loc într-o zi ploioasă de iunie, la Westminster Abbey, catedrala unde s-a căsătorit, și a fost prima ceremonie de acest gen televizată în Anglia, în ciuda faptului că regina Elisabeta, celebră pentru timiditatea ei în fața camerelor foto, nu a dorit acest lucru. Transmisia a fost urmărită de 20 de milioane de oameni.

De altfel, regina Elisabeta a II-a este renumită și pentru faptul că nu a dat niciodată un interviu.

Plăcerea de a conduce | Sursa foto: people.com

Iată pe scurt alte câteva detalii despre regina Elisabeta a II-a:

  1. Nu are nevoie de pașaport. Explicația oficială este că toate pașapoartele britanice sub eliberate în numele maiestății sale. Toți ceilalți membri ai familiei regale britanice, inclusiv soțul ei, ducele de Edinburgh, au pașaport.
  2. Nici de permis de conducere, și nu pentru că are la dispoziție o grămadă de șoferi. Acestea sunt emise tot în numele reginei, prin urmare poate șofa în voie oriunde, fără a avea nevoie de un asemenea act. Și a învățat să conducă din 1945.
  3. Nici să plătească taxe, deși, din 1992, a ales să le plătească și ea ca orice cetățean al țării.
  4. De când este regină, a primit zeci de mii de cadouri din lumea întreagă, inclusiv un elefant, un jaguar și țestoase uriașe; le-a donat grădinii zoologice din Londra. În fiecare an primește în jur de 60.000 de scrisori.
  5. Undercover. Uneori chiar și o regină poate fi de nerecunoscut. Se povestește că într-o călătorie de relaxare pe care a făcut-o în Scoția, în timp ce se plimba a întâlnit niște turiști americani. Aceștia au întrebat-o dacă locuiește acolo și le-a spus că are o casă în apropiere. Când au întrebat-o dacă a întâlnit-o vreodată pe regină, regina Elisabeta a II-a a arătat doar spre polițistul care o însoțea și a spus „Eu nu, dar el a întâlnit-o!”.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii | Sursa foto: documentarytube.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.