Site icon Editia de Dimineata

Ziua dedicată unui delicios carbohidrat: pizza

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua pizza

O zi întreagă dedicată special sărbătoririi acestui carbohidrat delicios de care aproape nimeni nu se poate lipsi. De la începuturile umile ale sosului pe pâine până la ofertele gastronomice de astăzi, pizza a cucerit inimile şi papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume.

Există multe dispute cu privire la cea mai bună pizza, principala fiind dacă ananasul îşi are locul pe o pizza sau nu. Indiferent de preferinţele fiecăruia, însă, există un lucru asupra căruia cam toată lumea poate fi de acord: pizza este una dintre cele mai bune invenţii culinare, chiar dacă unele versiuni de pizza, în special cele congelate şi cele de tip fast-food, sunt adesea bogate în sodiu, grăsimi, zahăr, calorii şi conservanţi. Cu toate acestea, pizza făcută în casă pentru care se folosesc ingrediente simple şi proaspete oferă nutrienţi precum proteine, calciu, antioxidanţi, vitamine şi fibre.

Pizza este un fel de mâncare care îşi are originea în Napoli, Italia, şi este servită acolo şi în prezent. Cu toate acestea, reţetele de pizza diferă în funcţie de regiune, iar unele abia dacă seamănă cu versiunile originale italiene.

Deşi este imposibil de ştiut cu certitudine, ziua pizza ar fi început în secolul al X-lea în Napoli, Italia. Acesta este momentul în care înregistrările arată pentru prima dată prezenţa a ceea ce a devenit astăzi pizza modernă. Istoria ei a început ca o simplă pâine plată unsă cu sos şi presărată cu brânză. Probabil primii oameni care au făcut-o ca o gustare creativă pentru familiile lor nu au avut nicio idee despre senzaţia pe care au stârnit-o şi despre ceea ce avea să devină.

Se estimează că prima zi a pizza din zilele noastre sărbătorită la 9 februarie (#PizzaDay) a început probabil cândva la începutul anilor 2000, dar indiferent de momentul în care a început, acum merită să fie sărbătorită în fiecare an! De altfel, pe parcursul unui an sunt şi alte zile dedicate acestui preparat.

De asemenea, există o mulţime de fapte destul de interesante despre pizza care pot fi găsite şi împărtăşite cu această ocazie, scrie site-ul daysofyear.com.

– 350 de felii de pizza sunt consumate în fiecare secundă în Statele Unite. Cu toate acestea, în mod surprinzător, ţara cu cel mai mare consum de pizza din lume pe cap de locuitor este Norvegia.

– Cea mai scumpă pizza din lume costă 12.000 de dolari şi se realizează la comandă. Este vorba despre o pizza care se vinde în Italia, făcută de Renato Viola şi doar aluatul are nevoie de 72 de ore pentru a fi făcut. Acesta conţine unele dintre cele mai somptuoase ingrediente (aşa cum era de aşteptat pentru acest preţ), cum ar fi boabe de sare de mare australiană roz din râul Murray, homar din Norvegia şi chiar trei tipuri diferite de caviar.

– Pizza este al doilea cel mai popular fast-food din Statele Unite. Singurul fast-food pe care oamenii îl iubesc mai mult decât pizza este hamburger-ul!

– Prima licenţă pentru fabricarea de pizza eliberată în Statele Unite a fost acordată în 1905 pizzeriei Lombardi’s din New York City, care este încă în activitate.

Ziua durerii de dinţi

Durerile de dinţi nu sunt amuzante, iar unii oameni vor fi, fără îndoială, surprinşi să afle că există o zi a durerii de dinţi. Această zi nu este cu siguranţă despre celebrarea durerii, ci mai mult despre educaţie şi conştientizare. Este vorba despre a-i ajuta pe oameni să înveţe cum să prevină apariţia durerilor de dinţi şi cum să le facă să dispară cel mai uşor şi repede.

Este important ca oamenii să înveţe cum să aibă grijă de dinţii lor. Şi asta nu doar pentru a scăpa de durerile urâte, ci şi pentru a le împiedica să revină sau să se transforme în ceva mai grav. Ziua durerii de dinţi (#ToothacheDay) este o ocazie excelentă de a promova şi de a sărbători sănătatea orală, de a împărtăşi cunoştinţe, informaţii şi fapte într-un mod motivant.

Cel mai bun mod de a evita durerile de dinţi este în primul rând practicarea unei igiene orale atente: spălatul regulat al dinţilor (timp de cel puţin 2 minute, de cel puţin 2 ori pe zi), folosirea aţei dentare sau a beţişoarelor interdentare şi clătirea cu o apă de gură antibacteriană. În plus, evitarea dulciurilor lipicioase şi a băuturilor zaharoase va menţine gura mai sănătoasă şi dinţii fără dureri.

Sursa foto: Igor OvsyannykovPixabay
Exit mobile version