Site icon Editia de Dimineata

Ziua Memorială a Holocaustului: pandemia a alimentat antisemitismul

Astăzi, de Ziua Memorială a Holocaustului, aflăm că restricțiile din timpul pandemiei au alimentat anul trecut ura antisemită online. Au înflorit teoriile conspirației care acuză evreii de devastarea medicală și economică provocată de pandemie și șefii israelieni din companiile de vaccinuri au fost asemănați cu naziștii. Acest lucru a ridicat îngrijorări cu privire la creșterea antisemitismului în lumea post-pandemică.

Descoperirile cercetătorilor au apărut într-un raport anual (fișier DOCX) al cercetătorilor Universității din Tel Aviv privind antisemitismul. Centrul Kantor pentru Studiul Evreilor Europei Contemporane din Universitatea din Tel Aviv își publică raportul în fiecare an, în ajunul Zilei Memoriale a Holocaustului din Israel, care a început miercuri la apusul soarelui.

Blocajul determină discurs de ură

Echipa de cercetare a descoperit că teoriile conspirative antisemite au înflorit imediat ce coronavirusul a început să se răspândească în toată lumea în februarie 2020. Numărul incidentelor violente împotriva evreilor din aproximativ 40 de țări a scăzut anul trecut, de la 456 la 371 – aproximativ aceleași niveluri raportate în total de cercetători din 2016 până în 2018.

Online, a fost foarte diferită situația și asta este un potențial semn de avertizare că, pe măsură ce restricțiile pandemice se relaxează, comportamentul de ură față de evrei s-ar putea intensifica, așa cum s-a întâmplat în timpul altor lupte istorice ale umanității.

Când autoritățile mondiale din domeniul sănătății au declarat pandemia în martie 2020, oamenii au intrat online și mulți au fost expuși teoriilor conspirației care învinovățeau o serie de grupuri etnice și religioase pentru pandemie, inclusiv pe evrei.

„Apariția vaccinurilor, împreună cu vasta campanie de vaccinare a Israelului, asistată de israelieni și evrei care dețin funcții proeminente în companiile care produc aceste vaccinuri (cum ar fi Tal Zaks, director medical la Moderna și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla), au fost folosite pentru a întări aceste acuzații”, se arată în raport.

Vânătoarea falșilor vinovați

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că teoreticienii conspirației au făcut comparații false între restricțiile de sănătate și vaccinuri și Holocaust, în care naziștii au ucis peste șase milioane de evrei. Tendința antisemită a scăzut în vară, se arată în raport, dar a crescut în toamnă, odatp cu noutățile despre dezvoltarea vaccinurilor. Între timp, o campanie electorală prezidențială divizată în SUA a servit drept teren fertil pentru apariția teoriilor conspirației.

S-au răspândit mesaje online antisemite. Printre cei învinuiți s-au numărat familia Rothschild, miliardarul George Soros și evreii ultraortodocși care au încălcat regulile de siguranță.

Între timp, în 2020, numărul de leziuni fizice în incidentele antisemite a scăzut cu 37%, de la 170 în 2019, la 107 în 2020. Daunele aduse proprietăților private au scăzut, de asemenea, cu 35%, de la 130 la 84 de incidente. Tendințele îngrijorătoare au inclus creșteri treptate ale incidentelor violente din Statele Unite și o creștere mai accentuată în Germania. În ambele țări, vandalismul a reprezentat majoritatea incidentelor. Profanările cimitirelor evreiești și ale altor monumente au crescut cu un sfert în acea perioadă de timp. Numărul sinagogilor vandalizate a crescut, de asemenea, cu 19%.

Incidente violente   Leziuni fizice  Distrugeri de proprietăți   Vandalizarea sinagogilor, a cimitirelor și a monumentelor Holocaustului
 2020   371  107  84  159
 2019  456  170  130  130

 

Între timp, marile platforme media precum Twitter și Facebook au eliminat postările rasiste și false. Acest lucru a condus teoreticienii conspirației către cele mai întunecate colțuri ale Web-ului, unde incidentele sunt greu de cuantificat.

Raportul menționează că atacurile au crescut în agresivitate și abuz verbal, în timp ce extremiștii se luptau cu teorii false despre răspândirea virusului, prăbușirea economiilor mondiale și cine era de vină. Un alt fenomen a fost „zoom-bombardarea”, în care extremiștii au intrat în conferințele video ale membrilor sinagogilor, centrelor comunitare evreiești și organizațiilor educaționale.

Foto: Times of Israel

Exit mobile version