Site icon Editia de Dimineata

Ziua Internațională a Televiziunii. Manifest al ONU de recunoaștere a influenței mass-media

blog.vodafone.co.uk

În fiecare an pe data de 21 noiembrie este celebrată Ziua Internațională a Televiziunii (World Television Day). Astfel, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis să proclame această dată drept Ziua mondială a televiziunii, recunoscând, astfel, influenţa tot mai mare a televiziunii asupra procesului decizional, precum şi rolul pe care acest mijloc de comunicare îl joacă în viaţa noastră, se arată pe site-ul ONU. 

Totodată, ONU doreșeste să sublinieze faptul că celebrarea zilei de 21 noiembrie nu este destinată televizorului, ca obiect în sine, ci mai degrabă, filozofiei care stă în spatele întregului sistem, ce reușete în fiecare zi să transmită milioane de informații la nivel global.

De-a lungul timpului televiziunea a adus în casele oamenilor informații din domenii atât de variate, de la conflictele şi ameninţările aduse la adresa păcii şi a securităţii, cât şi alte aspecte esenţiale, inclusiv problemele economice şi sociale.

În lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării şi al globalizării. Acest lucru a fost posibil, din cauza faptului că televiziunea are un impact din ce în ce mai mare asupra procesului decizional al opiniei publice. Deoarece, prin informațiile pe care le transmite, poate duce la alegerea deciziilor bune pentru sine și comunitate, în detrimentul măsurilor ce pot aduce efecte negative soietății.

Cu toate că, în zilele noastre rețelele de socializare și internetul au monopolizat întregul sistem mass-media, iar multe dintre publicurile ziarelor, posturilor TV sau de radio au migrat către site-urile de știri, care oferă un flux constant de noi informații, televiziunea continuă să aibă locul său, bine stabilit. Astfel, aceasta, prin programele pe care le oferă, ne informează, ne distrează, ne instruieşte, iar în final ne influenţează stilul de viaţă.

În zilele de 21 şi 22 noiembrie 1996, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, s-a desfăşurat primul Forum Mondial al Televiziunii. Evenimentul de atunci a reunit, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, personalităţi din domeniul mass-media, pentru a discuta despre importanţa tot mai mare a televiziunii într-o lume în schimbare, precum şi pentru a lua în discuţie modalităţi de sporire a cooperării.

Aceasta este raţiunea pentru care, prin Rezoluţia 51/205, adoptată la 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a decis să instituie 21 noiembrie ca Ziua mondială a televiziunii. Acest lucru a fost făcut ca o apreciere a impactului din ce în ce mai mare al televiziunii asupra procesului de luare a deciziilor.

Televiziunea a fost, astfel, recunoscută ca un instrument important în informarea, direcţionarea şi mobilizarea opiniei publice, influenţa sa asupra politicii mondiale neputând fi negată. Totodată, prin Rezoluţia 51/205 din 17 decembrie 1996, statele membre au fost invitate să marcheze această zi prin încurajarea schimburilor internaţionale de programe de televiziune axate, printre altele, pe teme precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică şi socială şi consolidarea schimburilor culturale, informează Agerpres.

 

 

Exit mobile version