Site icon Editia de Dimineata

Ziua Națională a României. O istorie în documente și fotografii de epocă

Arhivele Diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) aduc un omagiu României, de ziua ei, punând la dispoziția publicului o serie de documente și fotografii de epocă.

Proiectul de țară de acum un veac a reprezentat o realizare a unor idealuri mai vechi, îndeplinite treptat, începând cu 1859, și la care au contribuit într-un efort comun Casa Regală, clasa politică, diplomația și armata, susținute de voința, eforturile și sacrificiile poporului român, notează Arhivele Diplomatice ale MAE în pagina lor de Facebook.

1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României moderne, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, creându-se totodată un stat național unitar.

În anul 1990 a fost adoptată ca Ziua Națională a României, dar 1 decembrie are o istorie veche de peste 100 de ani, fiind o festivitate care a însemnat foarte mult pentru România Mare de după 1918, indiferent de datele diferite la care s-a sărbătorit Ziua Națională de-a lungul timpului.

Iată un grupaj de documente diplomatice și fotografii de epocă ce redau atmosfera evenimentelor de la 1918, rememorând totodată și contribuția diplomației române la realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri, realizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Video-ul poate fi vizionat AICI

Exit mobile version