22 ianuarie 2021, 18:41

1.690 De ani de la construirea celui mai lung pod din Antichitate. Vezi cum arăta și scurta istorie

Podul lui Constantin cel Mare împlinește azi 1.690 de ani, fiind construit în anul 328.

Acesta bifează ca fiind cel mai lung pod antic peste un curs de apă și chiar unul dintre cele mai lungi din toate timpurile, având o lungime de 2.437m, cu un tablier din lemn cu lățimea de 5.70m, amplasat la înălțimea de 10 metri deasupra Dunării.

Sursa: ziaruldevrancea.ro

Deși fusese liniște din partea germanilor, undeva pe la sfârșitul secolului III, situația se schimbă, fapt ce generează pornirea unui război din partea românilor, contra germanilor. Astfel, pentru a facilita operațiunile militare, Constantin cel Mare (împăratul de la acea vreme), realizează unul din cele mai importante obiective privind strategia ofensivă, anume, construirea unui pod. Acesta lega Oescus (Gigen, Bulgaria) de cetatea Sucidava (Celeiul medieval) și a fost inaugurat la data de 5 iulie 328.

Dat fiind faptul că împăratului îi plăcea să se compare cu Traian, în dorința de a recupera anumite teritorii în fosta Dacie Traiană, este ridicat un pod similar, dar cu o lungime mai mare decât a podului de la Drobeta.

Sursa: istorie-pe-scurt.ro

De asemenea, mulți consideră că podul a fost un efort care nu era necesar din punct de vedere militar și economic, deoarece comunicațiile cu teritoriul restrâns care a fost efectiv reocupat la nord de Dunăre, nu avea nevoie de el. Așadar, acesta a fost construit pe motive de propagandă imperială, pentru a accentua acțiunea de restituire a ceea ce abandonase.

În altă ordine de idei, Podul lui Constantin cel Mare a fost construit de arhitectul roman Theophilus Patricius. Construcția avea piloni din piatră și mortar, cu pod de lemn în arc și suprastructură de lemn, fixată cu scoabe din cupru (aramă). Podul avea două pile culee, câte una la fiecare capăt, care jucau și rolul de portal.

Sursa: semneletimpului.ro

În prezent, mai există doar baza unuia dintre picioarele podului de pe malul românesc al Dunării. De asemenea, cu ocazia inaugurării și a victoriei contra germanilor au fost emise monede comemorative care întruchipau un barbar înghenunchiat, un taifal.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.