19 martie 2024, 12:18

1 Decembrie 1918: Victoria unei națiuni

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 Decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

În toamna anului 1918, conceptul autodeterminării naționale devenea treptat aproape unica opțiune și pentru românii din Transilvania, notează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
În acest context istoric, s-a decis constituirea unui organism care să coordoneze lupta de emancipare națională a românilor din Ungaria, Consiliul Național Român, care a afirmat fără echivoc dorința de a lăsa românilor sarcina să-și decidă singuri soarta, în numele principiului și dreptului la autodeterminare națională.
La Alba-Iulia, în ziua de 18 noiembrie/l decembrie 1918, cei 1.228 de delegați au hotărât unirea Transilvaniei cu România. Rezoluția de Unire citită de Vasile Goldiș a fost votată în unanimitate de delegați.
La 1 Decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii, notează Arhivele Diplomatice.
Decizia de unire cu România a fost primită cu un deosebit entuziasm de cei peste 100.000 de români prezenți la Alba-Iulia. Maniera democratică în care s-a hotărât unirea și participarea masivă a populației de pe întregul teritoriul unit cu România conferă astfel o notă determinantă de legitimitate democratică a hotărârilor din anul 1918.
După ce o delegație în frunte cu Vasile Goldiș, Alexandru Vaida-Voevod, Miron Cristea, Iuliu Hossu, s-a deplasat la București, pentru a prezenta Regelui Ferdinand și guvernului actul unirii, Decretul-lege publicat în „Monitorul Oficial”, la 13/26 decembrie 1918, consfințea actul memorabil de la Alba-Iulia: „Ținuturile cuprinse în hotărârea Adunării Naționale de la Alba-Iulia, de la 18 noiembrie/ l decembrie 1918, sunt și rămân de-a pururea unite cu Regatul României”.
De la 1 Decembrie 1918 avem câteva fotografii realizate în grabă de Samoilă Mârza, în care sunt surprinși în special participanții de rând la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, scriu cei de la Arhivele Diplomatice ale MAE român, care publică aceste imortalizări ale momentului.
După ce fotograful angajat oficial de organizatori nu s-a mai prezentat la eveniment, fotograful de ocazie nu a putut să imortalizeze momentul petrecut în Sala Unirii, unde delegații au votat actul Unirii cu România. În schimb, nouă ne-au rămas imaginile zecilor de mii de participanți, veniți din majoritatea localităților din Transilvania, oferind de fapt un tablou autentic al unui moment istoric de o largă reprezentativitate democratică și susținere populară!
Pe fondul renașterii naționale românești, pe parcursul secolului al XIX-lea a început procesul istoric de unire a tuturor românilor, Unirea Principatelor de la 1859 și proclamarea independenței la 1877 fiind primele etape.
Sursa foto: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Ziua în care 1 Decembrie devenea Zi Națională

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol