7 august 2020, 12:27

1 Decembrie sărbătorit în marile orașe ale lumii

De 1 decembrie peste tot în țară se simte un aer de sărbătoare. Dacă programul de Ziua Națională pentru principalele orașe din România este cunoscut sau în orice caz bine promovat de media, ar merita să aruncăm o privire și prin alte colțuri ale lumii, pentru a vedea cum este sărbătorit 1 decembrie și acolo, și cum este reprezentat acest moment în apropierea Centenarului Marii Uniri.

Varșovia

 

Sursă: interra.ro

Institutul Cultural Român de la Varșovia invită publicul capitalei poloneze la un recital cu dublă semnificație: comemorarea a 100 de ani de la nașterea marelui pianist, compozitor și profesor Dinu Lipatti, precum și celebrarea Zilei Naționale a României. Concertul cu semnificație simbolică va avea loc la Varșovia pe 2 decembrie, începând cu ora 18:00, la Palatul de pe Apă (Palac na Wyspie) fiind susținut de către violonista Diana Jipa împreună cu pianistul Ștefan Doniga.
Programul muzical include opere aparținând lui Dinu Lipatti, la care se vor adăuga alte compoziții ale marilor artiști români: George Enescu, Paul Constantinescu, Vasile Filip și Vlad Baciu, conform sursei agerpres.ro

 

Londra

Sursă: cultural.bzi.ro

Recitalul de gală tradițională organizat de Institutul Cultural Român de la Londra, din data de 7 decembrie, va fi susținut de către soprana Andreea Soare, al cărei nume este foarte cunoscut la Opera Națională din Paris. Soprana, apreciată drept „frumoasă, sinceră și cu un bogat registru vocal” în cadrul Festivalului de Opera din Garsington, va fi acompaniată de Florin Guzga, remarcabilul tenor de la Opera Națională din Iași, una dintre cele mai bune voci din acest gen muzical din România.

Evenimentul va include duete spectaculoase din operele marilor artiști precum Mozart, Puccini și Verdi, dar și lieduri aparținând lui Pier Francesco Tosi, Tiberiu Brediceanu, George Stephanescu, Francisc Poulenc și George Enescu, citează nineoclock.ro
Evenimentul este susținut în parteneriat cu Ambasada României din Londra și face parte din Festivalul Internațional “George Enescu”.

 

  1. Beijing

Sursă: icr.ro

Între 24 și 28 noiembrie 2017 Institutul Cultural Român din Beijing a organizat evenimentul numit „Muzică și joc românesc la Beijing”. Acest eveniment dedicat Zilei Naționale a României este primul din seria multor activități de acest fel, dedicate Centenarului Marii Uniri. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român din Beijing s-a desfășurat la Facultatea de Pedagogie Muzicală din Beijing și la Primăria districtului Dongcheng, conform nineoclock.ro

De asemenea, la Centrul Cultural al Primăriei din Dongcheng a fost citit poemul “Hora Unirii” în limba română și în limba chineză, după care a urmat o prezentare a dansurilor populare românești de către grupul artistic “Iubitorii cântecelor si dansurilor populare românești din Beijing” (“The Beijing Lovers of Romanian National Song and Dance”).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.