12 septembrie 2023, 18:31

1 din 5 germani ar vota cu extrema dreaptă AfD. Urmează un pact german de redresare?

Într-un discurs în fața Parlamentului dedicat bugetului 2024, cancelarul german Olaf Scholz a atacat dreapta AfD (Alternative für Deutschland, Alternative for Germany). „Majoritatea cetățenilor știu că autoproclamata „alternativă” este de fapt un comando de demolare. Un comando de demolare împotriva țării noastre”, a spus el, în aplauzele Camerei, unde se aflau și cei doi copreședinți ai AfD, Tino Chrupalla și Alice Weidel.

Un grup antimigranți și anti-UE deja prezent în Bundestag, AfD a înregistrat un consens record în ultimele sondaje, unde s-a situat la circa 22% în intențiile de vot, înaintea social-democraților cancelarului cu 16%.

De exemplu, un sondaj Forsa a dat SPD la nivelul de 16%, cea mai slabă valoare de la ultimele alegeri federale, scrie Die Welt. SPD-ul cancelarului Olaf Scholz continuă să piardă din popularitate. Uniunea ajunge la 27 la sută.

În schimb AfD este în creștere, anumite sondaje îl dau chiar la 23%, veste care sperie partidele „clasice” din Germania, care își văr pozițiile amenințate.

AfD crește în sondaje, Scholz se înfurie – Creșterea AfD este de neoprit în anumite zone. De exemplu în Saxonia, AfD se află pe primul loc în stat – cu mult înaintea CDU a premierului Michael Kretschmer. AfD are 35 la sută, după cum a raportat „Leipziger Volkszeitung” (LVZ). CDU este la 29 la sută în Saxonia.

„Prosperitatea noastră este strâns legată de Uniunea Europeană. Și de aceea apelurile pentru ridicarea de noi bariere între statele membre, după o reconstrucție a UE și după o diminuare radicală a mecanismelor statului bunăstării, nu sunt altceva decât o dorință deliberată de a distruge prosperitatea”, a mai spus Scholz, care de luni a fost văzut în public cu un bandaj negru la ochi, legat de un accident pe care l-a avut în timp ce făcea jogging.

Adresându-se celor 16 guvernatori ai landurilor, consilierilor regionali, primarilor întregii Germanii și mai ales șefului opoziției, președintelui CDU Friedrich Merz, Scholz a lansat apoi un „pact german” de redresare a economiei germane ca locomotivă a Europei.

„Un pact german. Un pact german care ne va face țara mai rapidă, mai modernă și mai sigură. Accelerează în loc să stai pe loc. Acționează în loc să fii pasiv. Cooperare în loc de argumente”, a adăugat Scholz.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol