21 iunie 2024, 5:13

1 octombrie. Intrarea în Marea Britanie, doar cu pașaportul

Începând cu data de 1 octombrie, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu ajutorul cărții de identitate, ci doar în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar), precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenilor europeni (inclusiv cetățenilor români) nerezidenți în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.

Excepții

Cetățenii europeni (inclusiv cetățeni români) care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

MAE reamintește că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare.

Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol