26 iunie 2024, 14:37

10 ani fără permis și 25 de ani de închisoare, dacă ești prins beat la volan. Partea plină și partea goală a paharului

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto.

Proiectul a fost inițiat după tragedia care a avut loc anul trecut la 2 Mai, când doi tineri loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor și-au pierdut viață.

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat Cazanciuc.

Astfel, şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani. Iar cei care provoacă accidente mortale sub influența alcoolului, ar putea face 25 de ani de închisoare.

Paharul plin și paharul gol

Inițiativa legislativă a declanșat un val de reacții.

Pe de o parte, oamenii spun că pedepsele ar trebui să fie chiar mai mari. Dar experții în siguranță rutieră atrag atenția că prevederile ar putea avea şi efecte nedorite.

Robert Cazanciuc, iniţiatorul proiectului legislativAceastă lege vine cumva să prevină urcarea la volan a celor băuți sau drogați printr-o măsură mai puțin dura la prima vedere. Faptul că rămâi fără permis un număr de ani de zile s-ar putea să aibă un impact preventiv mai mare decât închisoarea. Judecatorul poate aprecia în mod concret în funcție de circumstanțele în care un șofer băut a fost găsit la volan: cantitatea de alcool, accident rutier sau nu, cu sau fără victime, sunt multe criterii pe care le are în vedere.

Specialistii în siguranță rutieră consideră însă că legea ar putea avea că efect o creștere a numărului celor care conduc fără permis sau cu permisul suspendat.

Titi AurCele mai multe accidente nu sunt produse de teribiliști. Doar 10-15% sunt produse de teribiliști. Acționând doar în zona celor 15%, bineînțeles că va există un lucru pozitiv că se vor diminua accidentele însă foarte puțin va fi palpabil. De la prima gură de bere îți asumi că mașină devine o armă. Această mașină devine armă când nu știu să o folosesc sau când nu am capacitatea să o folosesc.

Lucian DinițăEtilotestul nu face nimic altceva decât îți indică prezența alcoolului în aerul expirat. În condițiile acestei noi legi înseamnă că poliția va fi obligată să fie dotată cu etilometre. Mie îmi e teamă de altceva. Vor exploda situațiile de conducere fără permis sau cu permisul suspendat. Este vorba de 10 ani din viața unui om pe care îi iei doar printr-un etilotest, nu se poate.

Etilotest vs etilometru

În acest moment, poliția este dotată cu aparate etilotest, mai puțin precise, care deseori sunt dublate de analizele biologice, făcute la spital. Etilometrele sunt aparate de nouă generație, care arată tot alcoolul din aerul expirat însă sunt mult mai precise. Față de etilotest, etilometrul poate fi folosit direct în instanță.

Anul trecut au avut loc 53 de accidente grave mortale cauzate de șoferi care urcaseră băuți la volan, 16.000 de șoferi au fost prinși cu alcoolemie mare și au avut permisele suspendate și aproape 3700 conduceau sub influență substanțelor psihoactive.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol