Site icon Editia de Dimineata

10 beneficii surprinzătoare ale sexului după vârsta de 50 de ani

Cercetările arată că o activitate sexuală regulată vine cu câteva beneficii neașteptate pentru sănătate, scrie Aarp.

Se pare că sexul are avantaje care depășesc cu mult simpla plăcere. De fapt, activitatea sexuală este legată de unele beneficii impresionante pentru sănătate, susținute de cercetări, spune Kate Thomas, director al serviciilor clinice la Clinica John Hopkins. Și, a precizat ea, nu este doar pentru tineri.

„Sexul poate fi extrem de benefic pentru oameni pe măsură ce îmbătrânesc, nu numai pentru beneficiile medicale raportate pentru sănătate, ci și pentru sănătatea noastră psihologică și emoțională”, spune Thomas. „Ne poate consolida relațiile, poate promova stima de sine și ne poate îmbunătăți sentimentul de identitate”.

Iată alte 10 beneficii surprinzătoare ale sexului pentru sănătate.

  1. Stimulează imunitatea

Sexul după 50 de ani poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și te poate proteja de îmbolnăvire, arată studiile.

Cercetătorii de la Universitatea Wilkes din Pennsylvania au descoperit că studenții de la facultate care făceau sex de una până la două ori pe săptămână aveau semnificativ mai multă imunoglobulină A în sistemul lor decât persoanele care făceau sex mai rar. Imunoglobulina A este un anticorp din membranele mucoaselor care este considerat o apărare de primă linie împotriva infecțiilor.

Un alt studiu publicat în 2021 a constatat că a face sex de mai mult de trei ori pe lună părea să ofere un efect protector împotriva COVID-19.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce anume sexul pare să stimuleze imunitatea, dar Thomas a spus că ar putea fi din cauză că sexul crește fluxul sanguin, ajutând la distribuirea anticorpilor în tot corpul.

  1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Unii bărbați se tem că sexul ar putea declanșa un atac de cord, dar studiile arată că acest lucru este extrem de rar, mai ales dacă faci exerciții fizice în mod regulat. De fapt, cele mai recente cercetări arată că partidele regulate de amor cu partenerul tău sunt legate de un risc mai mic de probleme cardiace.

Un studiu amplu publicat în The American Journal of Cardiology a constatat că bărbații care făceau sex de cel puțin două ori pe săptămână aveau cu 50% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor de inimă, comparativ cu bărbații care făceau sex o dată pe lună. Într-un alt studiu, cercetătorii britanici au urmărit 914 bărbați timp de 20 de ani și au constatat că, pe măsură ce activitatea sexuală creștea, riscul de accident vascular cerebral și atac de cord scădea.

În cazul femeilor, o analiză amplă a relevat că cele care sunt mulțumite de viața lor sexuală au mai puține șanse de a suferi de arteriopatie periferică, o afecțiune care îngustează arterele și face mai probabil accidentul vascular cerebral.

Cercetătorii cred că efectele protectoare provin dintr-o varietate de factori, inclusiv niveluri mai scăzute de stres, îmbunătățirea somnului și legătura mai puternică cu partenerul care a fost legată de sex.

  1. Întărește zona pelvină

Un studiu publicat în International Urogynecology Journal a constatat că femeile active din punct de vedere sexual au fost semnificativ mai susceptibile de a avea o zonă pelvină puternică în comparație cu cele care nu erau active sexual.

Acest lucru se datorează probabil faptului că, de fiecare dată când faci sex, le dai mușchilor din regiunile inferioare un antrenament, spune Thomas. Atunci când ești excitată, tensiunea musculară din regiunea pelvină crește în mod natural, explică Thomas. Apoi, în timpul orgasmului, toți mușchii se contractă, la fel cum ar face-o în timpul unui exercițiu Kegel.

Faptul de a avea mușchii puternici ai planșeului pelvin vă oferă control asupra vezicii urinare și vă ajută să preveniți incontinența. La bărbați, o podea pelvină slabă poate contribui la disfuncția erectilă.

  1. Ameliorează durerile de cap și alte dureri

Înainte de a ajunge la un analgezic fără prescripție medicală, încearcă un orgasm. Fie că ai dureri de cap, artrită sau un alt tip de durere cronică, sexul îți poate oferi ușurare, spune Thomas.

Un studiu observațional de amploare a constatat că 34% dintre pacienți au avut experiență cu activitatea sexuală în timpul unui atac (migrene); dintre acești pacienți, 60% au raportat o îmbunătățire a atacului de migrenă și 33% au raportat o înrăutățire. Unii pacienți, în special pacienții de sex masculin cu migrene, au folosit chiar activitatea sexuală ca instrument terapeutic.

Un alt studiu a constatat că stimularea vaginală la femei a ridicat toleranța la durere cu aproximativ 40 la sută, în timp ce orgasmul a ridicat-o cu aproape 75 la sută.

Experții dau credit eliberării de hormoni de bine, endorfine, analgezicul natural al organismului.

  1. Ajută la simptomele menopauzei

Activitatea sexuală regulată poate ajuta la contracararea schimbărilor fizice, cum ar fi uscăciunea și atrofia vaginală, care vin odată cu menopauza, spune Amir Marashi, un ginecolog care practică în Brooklyn, New York.

Sexul stimulează fluxul sanguin și ajută la menținerea țesuturilor vaginale sănătoase, tonifiate și elastice. Cu cât faci mai mult sex, spun studiile, cu atât țesuturile tale vor fi mai sănătoase.

„Orice organ căruia îi aduci mai mult sânge, îl păstrezi mai tânăr”, spune Marashi. „O mulțime de pacienți vin la mine pentru terapie de substituție hormonală. Înainte de toate acestea, le spun: „Asigură-te că ai orgasme regulate, consistente și bune, pentru că asta te va ajuta foarte mult”. ”

  1. Reduce riscul de cancer de prostată

În cazul bărbaților, mai multe studii au dezvăluit o legătură între orgasmul frecvent și un risc mai mic de cancer de prostată. Prostata reține o parte din lichidul care este eliberat la ejaculare.

Un studiu realizat la Harvard pe aproape 32.000 de bărbați a constatat că, cu cât un bărbat ejaculează mai mult, cu atât scade riscul de cancer. De fapt, cei care ejaculau de mai mult de 20 de ori pe lună și-au redus riscul de cancer de prostată cu aproximativ 20 de procente, comparativ cu cei care ejaculau de patru până la șapte ori pe lună.

Deși motivul acestei legături nu este în întregime clar, experții cred că o rotație frecventă a fluidelor din prostată este probabil bună pentru dumneavoastră. „În acest fel, elimini mai mulți dintre potențialii agenți cancerigeni care se află acolo”, spune Thomas. „Sistemul nostru este conceput să curgă și să se înlocuiască.”

  1. Stimulează sănătatea mentală și ameliorează stresul

Un număr mare de cercetări a constatat că activitatea sexuală și intimitatea sunt legate de rate mai mici de depresie, anxietate și sentimente de izolare, și că activitatea sexuală regulată poate stimula fericirea și starea de spirit. Unul dintre cele mai recente studii publicate în The Journal of Sexual Medicine a constatat că scorurile de anxietate și depresie au fost semnificativ mai mici la cei care au fost activi sexual în timpul blocajului COVID-19, comparativ cu cei care nu au fost.

„Unul dintre cele mai importante beneficii ale sexului, în special în lumea acut stresantă în care trăim în aceste zile, este capacitatea sa de a topi imediat stresul acumulat”, spune Paul Hokemeyer, terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și al familiei cu sediul în New York City.

Atunci când faceți sex, corpul dumneavoastră eliberează un cocktail de hormoni și neurotransmițători care „ne ajută să ne calmăm și să ne facem să ne simțim în siguranță în lume”, explică Hokemeyer.

  1. Arde calorii

A te ocupa cu partenerul tău nu va înlocui o sesiune pe banda de alergare, dar contează ca activitate fizică.

Într-un studiu publicat în revista PLOS one, cercetătorii canadieni au descoperit că bărbații au ars în medie 101 calorii în timpul unei sesiuni de 24 de minute, în timp ce femeile au ars 69 de calorii. „Aceste rezultate sugerează că activitatea sexuală poate fi potențial considerată, uneori, ca un exercițiu semnificativ”, au scris autorii.

Desigur, câte calorii ardeți efectiv depinde de cât de mult durează sesiunea și de cât de viguroasă este aceasta. Dar chiar dacă partida ta de sex durează doar șase minute, durata tipică a unei sesiuni, tot este mai bine decât să nu faci nimic. Cele mai recente cercetări privind activitatea fizică relevă faptul că accelerarea ritmului cardiac, chiar și pentru doar câteva minute, transmite beneficii pentru sănătate.

  1. Te ajută să dormi

Dacă ai tendința de a ațipi după sex, există o explicație științifică. În timpul sexului, organismul eliberează hormoni precum oxitocina și prolactina care induc sentimente plăcute și relaxante, spune Marashi. De asemenea, sexul reduce cortizolul, care este asociat cu stresul.

„Acest lucru poate face ca cineva să se simtă relaxat și somnoros și să adoarmă mai ușor”, spune Marashi.

Într-un studiu, aproximativ 63 la sută dintre participanți au declarat că a fost mai ușor să adoarmă după orgasm, iar 71 la sută dintre participanți au raportat o calitate mai bună a somnului după orgasm. În ciuda percepției comune că bărbații sunt cei care se rostogolesc și încep să sforăie după sex, nu a existat nicio diferență de gen în rezultate.

Dacă vă luptați cu somnul, încercați sexul în locul unui somnifer sau al medicamentelor pentru somn, recomandă Marashi.

  1. Îți prelungește viața

Niciodată nu ești prea bătrân pentru a face sex, spun cercetătorii, iar transformarea acestuia într-o parte regulată a rutinei tale poate fi un instrument pentru a-ți prelungi durata de viață.

În Ikaria, Grecia – una dintre regiunile din lume unde oamenii trăiesc semnificativ mai mult decât media – mai mult de 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 100 de ani fac sex, potrivit Blue Zones, o organizație care cercetează culturile cu cea mai lungă durată de viață din lume.

O varietate de studii au găsit o corelație între o viață sexuală activă și o viață mai lungă. De exemplu, un studiu observațional efectuat pe 15.269 de adulți din SUA, publicat în 2020 în The Journal of Sexual Medicine, a constatat că ratele de deces au fost cu aproximativ 50% mai mici pentru cei care făceau sex cel puțin o dată pe săptămână, comparativ cu cei care făceau rar sex.

Experții cred că riscul mai mic de deces provine probabil din toate celelalte beneficii cunoscute ale sexului pentru sănătate, inclusiv o mai bună sănătate a inimii, îmbunătățirea somnului, scăderea stresului și o relație mai apropiată cu partenerul tău.

Thomas și Marashi subliniază amândoi că există ajutor dacă probleme fizice, cum ar fi disfuncția erectilă sau uscăciunea vaginală, vă împiedică să fiți activi sexual.

„S-ar putea să nu mai fiți la fel de zburdalnic ca odinioară, dar [sexul] ar trebui să fie în continuare o parte a identității dumneavoastră”, spune Thomas. „Dacă există durere, lipsă de dorință sau o altă problemă, există oameni care vă pot ajuta.”

Exit mobile version