27 aprilie 2024, 19:52

10 bunici din Moldova și România, vedete în Irlanda

10 bunici – 4 din Republica Moldova și 6 din România – au fost vedetele expoziției „Ca bunicii din povești” ce s-a-ntâmplat weekendul trecut chiar în centrul capitalei irlandeze.

Crâmpeie din poveștile lor de viață, însoțite de fotografii portret atemporale au fost admirate de zeci de vizitatori ai vernisajului, un eveniment primit cu foarte multe laude în comunitatea vorbitorilor de română din Țara Smaraldului. Expoziția foto-reportaj celebrează, de fapt, încheierea primei ediții a proiectului creat tocmai pentru a sensibiliza opinia publică privind rolul bunicilor în diasporă. Expoziția va fi repetată în mai multe orașe din Irlanda pe parcursul următoarelor luni și, la invitația publicului, poate merge chiar și-n alte țări.

„Ca bunicii din povești”

„Copiii noștri – nepoții lor crescuți în sânul unei societăți multiculturale riscă să nu cunoască rădăcinile, să nu vorbească limba română ori să nu înțeleagă anumite regionalisme, să nu știe despre „Sârba lui Vasile” sau „Călușarii” și tocmai de asta impactul bunicilor care sunt implicați în transmiterea identității noastre merită discutat la scară largă. Prin proiectul „Ca bunicii din povești” am încercat să abordez mai multe aspecte, inclusiv problemele care au cauzat emigrarea lor sau a familiei bunicilor, dar și provocările apărute în noua țară adoptivă, o mare parte din bunici trecând prin izolarea socială, bariera lingvistică ș.a.” – a menționat Natalia Luncaș Ionel, autoarea proiectului, în deschiderea evenimentului.

„De la bun început am știut că acest proiect trebuie să fie-n casele diasporei din Irlanda pentru minimum 50 de ani și tocmai de asta am vrut să creez aceste fotografii portret atemporale, pe lângă cele de reportaj ce completează interviurile Nataliei cu bunicii. Sunt sigur că acest proiect e doar un început și mulți alți bunici vor ieși din case, se vor apropia de comunitatea celor 10 bunici adunați de mine și Natalia și împreună vom reuși ce și proiectul și-a propus: să transmită următoarelor generații de nepoți cultura și tradițiile noastre, chiar dacă am ales să trăim departe de rădăcini” a completat Vlad Bodarev, fotograful bunicilor. 

Proiectul „Ca bunicii din povești” a fost sprijinit de ONG „Romanian Community of Ireland” și găzduit de Ambasada României în Irlanda.

Reacții

„Stăteau portretele noastre ca icoanele”, „Niciodată nu m-am simțit atât de importantă” sau „Ia uite la mine: parcă-s Ștefan cel Mare” au fost primele reacții ale bunicilor când și-au văzut fotografiile portret semnate de Vlad Bodarev. Pentru toți acești 10 bunici este o primă experiență de a fi intervievați, de a avea o ședință foto sau, mai mult de atât, de a avea puse reflectoarele puse pe poveștile lor de viață. Unii din ei ne-au mărturisit după eveniment că atât de emoționați au fost că-n inima Irlandei se vorbește așa de mult despre ei că li s-a blocat tot corpul: „nu puteam merge”.

Prin proiectul social „Ca bunicii din povești” au fost abordate extrem de multe aspecte și, în funcție de experiența bunicului intervievat, problemele cu care se confruntă România ori Moldova. Atât în discursul Nataliei din cadrul expoziției foto-reportaj „Ca bunicii din povești”, cât și în încheierea revistei cu același nume, autoarea a insistat pe un îndemn: „Nepoți suntem, dar ce fel de bunici vrem să fim?”

Mai multe detalii despre proiectul „Ca bunicii din povești” pot fi urmărite pe blogul www.mamainie.eu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol