5 iulie 2022, 9:47

10% dintre cazurile de cancer din Europa au legătură cu poluarea

Aproape 10% dintre cancerele din Europa sunt legate de poluarea sub diverse forme, avertizează marţi Agenţia Europeană a Mediului (EEA), care subliniază că majoritatea cazurilor pot fi evitate, relatează AFP, preluată de news.ro.

”Expunerea la poluarea aerului, la tabagism pasiv, la raze ultraviolete, la azbest, la anumite poduse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a 10% din cazurile de cancer din Europa”, relevă într-un comunicat agenţia europeană.

Acest nivel ar putea scădea în mod drastic, dacă politicile care există în prezent ar fi puse în aplicare în mod riguros, potrivit organizaţiei.

Potrivit agenţiei, poluarea aerului este responsabilă de 1% dintre cazuri şi de aproxomativ 2% dintre decese – un nivel care creşte până la 9% în cazul cancerelor de plămâni.

Studii recente au descoperit ”o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemie la adulţi şi copii”, subliniază organizaţia europeană.

Radonul – un gaz radioactiv natural, care poate fi inhalat în locuinţe puţin aerisite – este considerat responsabil de 2% dintre cancerele de pe continent.

Potrivit agenţiei europene, razele ultraviolete – în principal de origine solară, dar şi artifcială – sunt responsabile de aproape 4% dintre toatre cazurile de cancer, mai ales de melanom, o formă rară de cancer al pielii care a crescut puternic în Europa în ultimele zeci de ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol