CITIRE

10 Iulie- Ziua în care s-a născut un geniu. „...

10 Iulie- Ziua în care s-a născut un geniu. „Singurătatea a fost un sacrificiu prea mare”- Nikola Tesla

Acum 162 de ani, se năștea unul dintre cei mai importanți oameni din istoria științei, Nikola Tesla.

Denumit „savant nebun”, Tesla s-a făcut cunoscut după ce a inventat curentul alternativ și, implicit, a facilitat viața umană, iar povestea sa începe de undeva din orașul Smiljan, din data de 10 iulie 1856.

Geniul a fost inventator, fizician, inginer mecanic și inginer electrician, dar considerat și pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii teoretice și fizicii nucleare. A crescut într-o familie creștin-ortodoxă, unde, capul familiei, tatăl, era preot, deși Tesla nu a fost niciodată religios.

Sursa: tesla.stractest.org

Încă de la o vârstă fragedă, omul de știință a dat semne de inteligență extremă și, odată cu darul memoriei fotografice, el suferea, încă din copilărie, de o afecțiune bizară – apariția unor fascicule de lumină orbitoare în fața ochilor, care, uneori, erau însoțite de halucinații. Un alt aspect legat de capacitatea sa, o constituie vizualizarea invențiilor, prin care își putea imagina cu o precizie impresionantă invențiile neavând nevoie de schițe.

În ciuda faptului că era de o inteligență nemaiîntâlnită, în urma căreia i-a fost atribuită denumirea de „geniu”, Tesla nu înțelegea prea bine mediul universitar. A studiat la Universitatea din Graz în 1875, însă nu ar fi terminat facultatea pe care o urma. Totuși, aici a văzut pentru prima dată o mașină electrică „Gramme”, în timp ce visa la una cu curent alternativ. Mai târziu, în 1880 s-a înscris la Universitatea „Carolina” din Praga, însă și acolo a abandonat studiile.

Sursa: playtech.ro

Nikola Tesla ne-a lăsat moștenirea de-a lungul vieții aproximativ 300 de invenții, cele mai mari dintre acestea fiind curentul alternativ, radioul, tehnologia de transmisie fără fir, becul fără filament, bobina Tesla și, desigur, telecomanda.

Deși pare să fi avut o viață incredibilă, geniul a fost un nefericit pe plan personal, întrucât a trăit mereu în singurătate, nefiind vreodată căsătorit sau implicat în vreo relație, acesta fiind probabil unul din motivele pentru care i s-a atribuit porecla savantului nebun. Pe patul de moarte, acesta a afirmat faptul că „singurătatea a fost un sacrificiu prea mare”.

Astfel, în dimineața zilei de 7 ianuarie 1943, avea să fie găsit mort de menajeră, în camera din hotelul în care stătuse în ultima perioadă a vieții sale.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.