21 mai 2022, 14:35

Cele mai interesante invenții din 2020

În fiecare an, revista TIME scoate în evidență invențiile care fac lumea mai bună, mai inteligentă și chiar puțin mai distractivă. Pentru a realiza lista pe anul 2020, redacția a solicitat nominalizări atât de la editorii și corespondenții din întreaga lume, cât și printr-un proces de nominalizare online. Apoi, redacția a evaluat fiecare concurent după factori precum: originalitatea, creativitatea, eficacitatea, ambiția și impactul.

Rezultatul constă în 100 de invenții revoluționare, care schimbă modul nostru de viață, de lucru, de joacă și de gândire. Iată câteva dintre cele mai interesante inovații adunate în colecție.


Accesibilitate

Luci, accesoriul pentru scaun cu rotile

LUCI este un accesoriu pentru scaunul pentru persoane cu mobilitate scăzută, care costă 8.445 de dolari și care utilizează senzori pentru a monitoriza mediul înconjurător al scaunului. Pe măsură ce utilizatorii își conduc scaunul cu un joystick, LUCI colectează date care determină căile sigure și modifică răspunsul scaunului, cum ar fi încetinirea înainte de o cădere neașteptată sau oprirea pentru a preveni o coliziune. O aplicație asociată, portalul MyLUCI, permite utilizatorilor să urmărească și să partajeze date precum starea de încărcare și poziția geografică a scaunului lor.


Inteligență artificială

Stupul inteligent

Cam 40% dintre albine mor în fiecare an ca urmare a bolilor, pesticidelor și schimbărilor climatice. Aici intervine Beewise, un stup care folosește robotica de precizie și viziunea computerizată. Un Beehome costă 15 dolari pe lună și ar putea găzdui două milioane de albine. Atunci când un stup este expus, de exemplu, la paraziți sau are temperaturi neregulate, sistemele sale interne răspund imediat aplicând pesticide. Utilizarea tehnologiei inteligente poate dubla capacitatea de polenizare și producția de miere, în timp ce poate scădea rata mortalității coloniilor.


Realitate virtuală

Chirurgie cu realitate augmentată

Xvision este o cască produsă de Augmedics, care utilizează realitatea augmentată pentru a transforma scanarea prin computer tomograf a unui pacient într-o vizualizare tridimensională. Setul cu cască suprapune peste corpul operat o imagine tridimensională a coloanei vertebrale a pacientului, permițând chirurgilor să vadă ceea ce se află sub piele fără să se uite în afara mesei de operație. Dispozitivul este deja utilizat în spitale din SUA precum Johns Hopkins și Rush University Medical Center.


Conectivitate

Legătura dintre lucrătorii medicali

În timp ce sunt ocupați cu pacienții, cei care lucrează în sistemul medical au uneori nevoie să intre în legătură cu un coleg. Vocera Smartbadge poate fi purtat ca un colier pe corp și permite asistenților și medicilor să ajungă la alți membri ai echipei folosind comenzi activate de voce. Utilizat de peste 100 de unități de îngrijire a sănătății, Smartbadge s-a dovedit deosebit de util în timpul pandemiei COVID-19, deoarece permite medicilor să efectueze apeluri fără a îndepărta echipamentul de protecție personal.


Educație

Meditatorul robotic

ABii este un tutore care ajută la reducerea decalajului de competență în matematică și lectură pentru elevii din ciclul gimnazial american. Dispozitivul este conceput pentru a colabora cu profesorii și părinții, acum că atât de mulți copii învață de acasă, pe baza unei programe școlare create de educatori autorizați. Avantajul său constă în utilizarea unei camere pentru a detecta schimbările în atenția elevilor și optimizarea abordării sale în îndrumare, pentru a rezona cu cursanții. Școlile care cumpără ABii cu 1.000 de dolari primesc 30 de licențe pentru elevi, care vin cu planuri de lecții actualizate periodic, pentru a respecta standardele naționale; versiunea de acasă (600 de dolari) oferă aceleași caracteristici și trei licențe.


Alimentație

Berăria de acasă

Să-ți prepari propria bere pare o idee grozavă la început. Apoi urmează măsurarea ingredientelor, mizeria și, săptămâni mai târziu, rezultatele cu gust îndoielnic. Iată o soluție mai simplă: Pinter este un kit de fabricare a berii construit de Greater Good Fresh Brewing Co. din Londra. Aparatul viu colorat pentru carbonatare costă aproximativ 100 de dolari. El folosește „Pinter Packs”, seturi comandate prin poștă, care pot include, printre altele, amestecuri de bere lager, pilsner, IPA și cidru, precum și niște drojdii. Acestea permit prepararea a zece beri într-o săptămână.


Casă

Grădina fără grădină

Dacă doriți o grădină, dar nu aveți o curte, luați în considerare aparatul Gardyn (800 de dolari, plus o taxă lunară suplimentară pentru calitatea de membru și livrarea semințelor). Sistemul de creștere verticală alimentat de inteligență artficială vă permite să alegeți dintre 32 de fructe, legume, verdețuri, ierburi și flori. Încărcați semințele în Gardyn, iar aplicația sa însoțitoare monitorizează lumina, umiditatea și saturația solului. Aparatul vă informează când culturile sunt gata. A-i face pe copii să mănânce o salată este mult mai ușor atunci când recoltează ei înșiși verdețurile!


Medicină

Testare la domiciliu

OraSure contribuie la îmbunătățirea accesibilității testelor COVID-19 și a rezultatelor rapide. Compania a primit printre primele autorizații de utilizare de urgență de la autoritatea de sănătate americană pentru un kit de colectare a probelor COVID-19 la domiciliu. În loc să meargă la un medic care-i va introduce un tampon în nas, utilizatorul scuipă în tubul de colectare OMNIgene și îl trimite la un laborator, care apoi trimite rezultatul într-o zi sau două. Astfel de seturi de colectare, pe care oricine le poate comanda online, ar putea extinde foarte mult acoperirea testelor COVID-19.


Mobilitate

Ciclism în siguranță

Cicliștii suferă leziuni cerebrale traumatice în creștere, chiar și în cazul deplasărilor scurte. Nicio cască de bicicletă nu este garantată că previne contuziile. WaveCel de la Bontrager deschide terenul, cu o cască din polimer celular pliabil, căptușit în interior, care adaugă un strat suplimentar de protecție, pentru a absorbi mai bine forțele de rotație la impact decât o fac căștile tradiționale. Virginia Tech a acordat căștii WaveCel nota maximă: cinci stele. Prețurile variază de la 100 de dolari pentru modelul pentru tineret la 300 de dolari pentru casca de bicicletă montană.


Stil

Simte muzica pe corp

SoundShirt (550 de lire sterline) permite utilizatorilor cu deficiențe de auz să experimenteze muzica folosind simțul tactil. Bluza este echipată cu 30 de motoare haptice miniaturale, care vibrează în funcție de ceea ce se cântă, permițând utilizatorului să „simtă” muzica într-un mod visceral. Frecvențele joase ale instrumentelor precum tobele sunt resimțite în abdomenul inferior, în timp ce sunetele înalte, precum cele ale flautului și ale viorilor vibrează pe piept, brațe și umeri. Bluza a fost folosită de orchestre pentru a traduce piese de Franz Schubert și Felix Mendelssohn în experiențe tactile pentru publicul cu deficiențe de auz.


» Consultă lista integrală a celor 100 de invenții din 2020


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol