20 aprilie 2024, 6:15

105 ani de la definirea artei moderne pe teritoriul american – Constantin Brâncuşi

În anul 1914 pe data de 12 martie a avut loc pe meleaguri americane prima expoziție personală a lui Constantin Brâncuși. Din acel moment întreaga lume a colecționarilor de artă a fost cucerită pentru totdeauna de formele ieșite din mâinile artistului român. În prezent pentru aceste opere de artă sunt plătite sume enorme, iar genialitatea sculptorului este celebrată prin sute de expoziții aniversare.

Sursă foto: rador.ro

Pe la sfârșitul anului 1913 la Expoziția Internațională de Artă Modernă de la New York au ajuns pentru întâia oară lucrările artistului. Ideea principală a evenimentului a pornit de la mai mulți artiști americani care erau nemulțumiți de stilul comercial promovat și în principal de rigiditatea Academiei Naționale de Design American. Astfel organizatorii au reușit să aducă într-un loc peste 1.400 de opere moderne și avangardiste printre care și a lui Constantin Brâncuși. Sculptorul participase până atunci la mai multe expoziții din Paris și București unde a reușit să inaugureze ciclurile Păsări Măiestre, Domnișoara Pogany și Muza adormită. În cadrul galeriei Armory au fost expuse lucrările Cap de copil, Muza adormită II, Capul, Domnișoara Pogany II și peștele. Acestea au reușit să capteze imediat colecționarii, publicul, dar și criticii de artă datorită rafinamentului împletit cu formele avangardiste de care au dat dovadă lucrările.

Sursă foto: jurnalulolteniei.ro

În luna martie a anului 1914 Constantin Brâncuși deschidea tot la New York prima expoziție Photo Secession unde a reușit să atragă un mare colecționar pe nume John Quin să-i achiziționeze mai multe sculpturi. Astfel, artistul a reușit să-și asigure partea materială pentru creațiile viitoare. Din acel moment cel supranumit „poetul formelor cioplite” a început să-și vândă foarte bine operele în rândul colecționarilor americani. În mod special lucrarea „Pasărea în spațiu” a fost cea mai căutată, mai ales că sculptura avea la bază ideea de tinerețe.

Sursă foto: imperialtransilvania.com

Acum în licitații lucrările lui Brâncuși sunt vândute la prețuri foarte mari, de exemplu în anul 2005 Pasărea în spațiu a fost vândută cu 27,5 milioane de dolari, în anul 2011 Primul strigăt a fost achiziționat cu 14,9 milioane de dolari, în 2012 sculptura Prometeu a pornit de la circa 4,75 milioane de dolari și a ajuns relativ rapid la 12,6 milioane de dolari, în anul 2009 Madame L.R a primit suma de 37,2 milioane de dolari ș.a.m.d.

Sursă foto: Libertatea.ro

Luna octombrie a anului 2013 este momentul când la New York a fost inaugurată prima expoziție „Brâncuși în New York 1913-2013” cu scopul de a aniversa centenarul operelor lui Brâncuși în Statele Unite. Lucrări considerate deschizătoare pentru noi direcții în ceea ce privește arta modernă. Au fost expuse în cadrul evenimentului lucrări care sunt deținute de Muzeul Metropolitan și Muzeul de artă modernă din New York. Reprezentativă pentru esența feminității a fost expusă Domnișoara Pogany II, pentru ideea de abstracție geometrică Capul, pentru legătura dintre violență și începutul vieții a fost expusă lucrarea Nou-născut, pentru reprezentarea mișcării animale a fost expus Peștele ș.a.m.d.

Sursă foto: gcntv.net

Scopul expoziției a fost acela de a prezenta oamenilor povestea despre relația strânsă și benefică dintre Constantin Brâncuși și marea metropolă americană. Nu trebuie să uităm relația avută cu muzeele, prietenii săi, colecționarii, respectiv toți care au dus la „definirea artei moderne pe teritoriul american”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol