16 aprilie 2024, 14:00

108 minute pentru eternitate! „Cerul e negru, Pământul e albastru…”

Iuri Alexeevici Gagarin a fost un cosmonaut sovietic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului.

Iuri Gagarin s-a născut la 9 martie 1934 în satul Klușino. Încă din tinerețe, Iuri devenise interesat de cosmos și a început să viseze la spațiul pe care îl va cuceri într-o bună zi. Profesorul lui de matematică și științe a luptat în Al Doilea Război Mondial ca pilot al Forțelor Aeriene Sovietice, fiind o persoană care l-a impresionat profund pe tânărul Gagarin.

După ce a început o ucenicie în metalurgie ca turnător, Gagarin a fost ales pentru continuarea studiilor la un liceu tehnic din Saratov. În timp ce studia acolo, el s-a înscris în „AeroClub” și a învățat să piloteze aeronave ușoare, hobby care îi ocupa din ce în ce mai mult timp. În 1955, după terminarea școlii tehnice, a început formarea ca pilot militar la Școala de Piloți din Orenburg.  A fost promovat la gradul de locotenent al Forțelor Aeriene Sovietice, la 5 noiembrie 1957, iar la 6 noiembrie 1959, el a primit gradul de locotenent major.

Înaintea lui Gagarin, URSS trimisese în spaţiu 48 de câini, dintre care 20 au decedat în timpul zborului. În 1960, a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi după un proces riguros de selecţie. Cei 20 de pretendenţi au fost supuşi unor teste fizice şi psihice extrem de dure, dar şi unor antrenamente de zbor.

În ciuda înălţimii sale reduse – Gagarin având doar 1,57 metri – el a fost preferat altor candidaţi, având rezultate deosebite la testele fizice. Chiar şi în tensiunea zborului cosmic real, pulsul lui abia de a depăşit frecvenţa de 60 de bătăi pe minut.

În dimineaţa lui 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin era lansat în spaţiu la bordul capsulei Vostok, de pe Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

După un zbor de 108 minute, la o altitudine ce a variat între 175 şi 380 de kilometri, timp în care a efectuat o rotaţie completă în jurul Pământului, pe orbită, Gagarin a reintrat în spaţiul atmosferic. Probleme tehnice au făcut ca el să fie catapultat la 7.000 de metri înălţime din modului în care se afla, aterizând cu paraşuta, în zona Saratov, la 700 de kilometri de Moscova, scrie libertatea.ro.

A devenit o celebritate la nivel mondial. A primit numeroase medalii şi titulatura de “Erou naţional”. Gagarin a fost invitat în Italia, Germania, Canada, Brazilia, Japonia, Egipt, Finlanda şi Anglia, unde a promovat cea mai mare reuşită a acelor ani (primul zbor în spaţiu al ruşilor), într-o perioadă a Războiului Rece dintre Rusia şi SUA.

În 27 martie 1968, Gagarin a murit, în apropierea Moscovei, în timpul unui zbor de teste cu MiG-15 care era pilotat şi cu ajutorul colegului său, Vladimir Seryogin (care de asemenea şi-a pierdut viaţa în accident). Cenuşa lui Iuri Gagarin a fost pusă într-o nişă din zidul Kremlinului. Memoria lui Iuri Gagarin a rămas vie, fiind celebrat chiar şi de rivalii săi americani. Atunci când Apollo 11 a ajuns pe Lună, în iulie 1969, echipajul a lăsat un medalion comemorativ cu numele lui Gagarin, împreună cu medalioane ale altui cosmonaut şi a trei astronauţi Apollo care şi-au pierdut vieţile în accidente.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol