1 octombrie 2023, 21:00

11 milioane pentru un Stradivarius

O vioară rară din 1679, realizată de renumitul meșter italian Antonio Stradivari, va fi scoasă la licitație luna viitoare, unde ar putea ajunge la 11 milioane de dolari.

Stradivarius „Hellier” „este cea mai bună vioară cu intarsii realizată vreodată de… Antonio Stradivari și unul dintre cele mai frumoase instrumente Stradivarius existente”, a declarat casa de licitații Christie’s, care oferă acest instrument ca lot principal în cadrul vânzării „The Exceptional Sale” din 7 iulie, scrie BusinessTimes.

Gravată cu diamante de fildeș și finisată cu un lac auriu, vioara are un preț estimat între 6 și 9 milioane de lire sterline (între 10,3 și 15,5 milioane de dolari americani).

Antonio Stradivari a păstrat instrumentul timp de 55 de ani, vânzându-l în 1734 pentru 40 de lire sterline lui Samuel Hellier din Wombourne, Anglia.

„Mă aștept la mult interes pentru un astfel de instrument, pentru că este atât de rar ca acesta să iasă dintr-un muzeu”, a declarat pentru Reuters expertul în viori și consultantul Christie’s Florian Leonhard.

„Dintre cele aproximativ 1.100 de instrumente pe care Stradivari le-a realizat de-a lungul carierei sale, doar aproximativ o duzină sunt înfrumusețate cu decorațiuni, iar acest exemplar este considerat de către curatorii Smithsonian drept cel mai bine conservat exemplar existent”, a precizat Christie’s într-un comunicat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol