28 ianuarie 2020, 2:46

117 ani de la prima expoziție a lui Pablo Picasso – Drumul său spre succes

La data de 25 iulie 1901, la Paris, avea să fie lansată la o galerie de pe strada Lafitte prima expoziție de pictură a talentatului artist de origine spaniolă, Pablo Picasso.

Născut la Malaga, în sudul Spaniei, în anul 1881, Picasso, fiul unui artist care preda desenul, avea să devină o legendă a secolului XX, care nu s-a mulțumit cu un singur rol, simțind nevoia permanentă de a juca mai multe, atât reale, cât și imaginare.

Sursa: chattyfeet.com

Pablo Picasso a fost cel mai faimos artist al secolului XX, talentul lui fiind de neegalat nici până în prezent. Acesta a fost pictor, amant, soț și tată, fiecare rol îndeplinindu-l cu aceeași pasiune.

Încă din copilărie, talentul său strălucit s-a făcut remarcat, iar atunci când tatăl i-a văzut lucrările, se spune că i-a înmânat propria paletă de culori, jurând să nu mai picteze vreodată. Astfel personalitatea puternică a marelui pictor a dominat viața artistică avangardistă până în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: boingboing.net

Primii pași spre studii au fost la Academia de Artă Lonja din Barcelona, iar apoi, în 1900 a început să petreacă majoritatea timpului în Paris, unde s-a și stabilit definitiv patru ani mai târziu. Aici, Picasso și-a manifestat pentru prima dată stilul său unic, în care expunea în mare parte sărăcia, deoarece reflecta viața sa de pe atunci. Picasso împărțea un studio cu un prieten poet și dormeau cu rândul într-un singur pat, iar pentru încălzirea încăperii de multe ori erau nevoiți să-și ardă propriile lucrări și schițe.

Următoarea temă abordată a fost mai optimistă, subiecții principali fiind arlechinii, acrobații și circarii. De asemenea, prin acestă nouă abordare, Picasso a reușit să scape de sărăcie, întrucât, creațiile sale se vindeau mult mai bine.

Sursa: art7.fm

Tot în jurul perioadei acesteia, artistul explora o altă formă avangardistă, fiind inspirat de stilul lui Paul Cezane și de sculpturi africane. Cea mai cunoscută operă care ilustrează acest stil este celebra pânza a lui Picasso „Les Demoiselles d’Avignon (Domnisoarele în Avignon)” din 1907

Stilul lui Picasso iar avea să se schimbe când acesta a colaborat cu artiștii Braque și Gris. Dar, această colaborare nu avea să dureze mult, mai precis până când Braque s-a înrolat în armata franceza, la izbucnirea Primului Război Mondial. Ca urmare, lucrările lui Picasso au început să arate altfel. În 1917 el a fost invitat la Roma pentru a crea costumele și decorurile spectacolului de balet al lui Diaghilev, Parada și de acolo, colaborând pentru numeroase alte spectacole.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.