7 iunie 2023, 6:18

12 liceeni români, „avocați” sau „procurori” ai unui lider nazist, în cadrul unui eveniment organizat la New York sub egida ONU

În premieră pentru țara noastră, o delegație de 12 elevi a reprezentat România în cadrul unui eveniment unic în lume, un proces simulat care l-a avut în boxa acuzaților pe Ernst Rüdin (1874-1952), creierul legislației „igienei rasiale”, promotor al programului nazist de sterilizare forțată, dar și un pionier în domeniul cercetărilor originilor genetice ale bolilor psihice.

Toți cei 12 elevi provin de la o singură școală: Complexul Educațional Laude-Reut, una dintre cel mai bine cotate instituții private de învățământ preuniversitar din România. Aceștia au participat la procesul de la New York, care a avut loc la sediul ONU la 31 ianuarie, alături de alți circa 30 de elevi și studenți cu vârsta de 15-22 de ani, provenind din toată lumea.

Participanții au fost selectați în urma unui proces care a durat doi ani, în urma analizei contribuției lor la combaterea antisemitismului, precum și a activităților pe care le-au desfășurat pe tema Holocaustului. În cadrul procesului, tinerii participanți s-au împărțit în echipe de „procurori” și „apărători”, susținându-și argumentele în fața unui complet de judecată format din juriști reputați pe plan internațional. 

Un proces internațional, pregătit timp de doi ani

Procesul (International Mock Trial on Human Rights) este organizat de către Social Excellence Forum, organizație israeliană dedicată formării de tineri lideri în spiritul valorilor morale și al drepturilor omului, și se desfășoară sub egida ONU, ca parte a Programului de Comunicare despre Holocaust. Acest program constă într-o serie de evenimente organizate în fiecare an de Națiunile Unite cu scopul de a informa și sensibiliza publicul cu privire la crimele regimului nazist din Germania și ale aliaților acestuia. În acest an se înregistrează cea mai largă participare a României – cu cea mai numeroasă delegație – la o ediție a Programului.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Ministerului Educației din Israel și se desfășoară în colaborare cu diverse instituții precum Ambasada Israelului în SUA, Raoul Wallenberg Centre for Human Rights (Canada), Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Curtea Supremă din Israel și Weizmann Institute for Science.

„Suntem profund onorați și entuziasmați de această reușită unică în istoria învățământului românesc”, spune Tova Ben Nun-Cherbis, fondator și președinte al Complexului Educațional Laude-Reut. „Acest rezultat confirmă încă o dată că instituția noastră este un adevărat lider național în ceea ce privește educația în discipline precum istoria contemporană, limbile străine și studiile sociale, alături de extracurriculare precum diplomația și relațiile internaționale.”

Elevii vor juca rol de „avocați” sau „procurori”

Procesul „Omenirea vs. prof. Ernst Rüdin” a fost pregătit timp de doi ani, prin cercetări documentare și redactarea de scenarii care le-au fost prezentate elevilor din întreaga lume, și dezbate subiecte precum drepturile omului și încălcările acestora, rasism și discriminare, precum și responsibilitatea liderilor pentru consecințele îndemnurilor și acțiunilor acestora.

Acest proces este extraordinar din toate punctele de vedere, fiind susținut de către tineri (elevi și studenți) de religii diferite din 15 țări. Cinci judecători au formulat capetele de acuzare, printre care: sterilizare forțată, rasism, violare gravă a drepturilor omului și ale persoanelor cu dizabilități, experimente umane și conducerea de acte de ucidere în masă.

Judecată post-mortem

Cine a fost Ernst Rüdin: un fanatic al purității rasiale

Ernst Rüdin a fost director al Institutului German de Cercetări Psihiatrice, președinte al Societății Germane de Igienă Rasială și co-autor al legislației naziste a „igienei rasiale”, care făcut posibile sterilizarea forțată și eutanasierea involuntară. În timpul regimului nazist, peste 400.000 de persoane au fost sterilizate forțat, iar circa 300.000 de pacienți internați în instituțiile psihiatrice au fost uciși, dintre care 70.000 în camerele de gazare.

Promotorii „igienei rasiale”, printre care și Rüdin, au jucat un rol important în Holocaust, căruia i-au căzut victime atât evreii, cât și populațiile romani, slave și de culoare, precum și persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale.

În luna aprilie 2023, în Parlamentul României, la cea de-a 14-a ediție a conferinței internaționale pe teme de diplomație 2Day Ambassador organizată de Complexul Educațional Laude-Reut, elevii instituției vor reedita, într-o formulă locală, procesul de la New York.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol