20 iunie 2024, 3:29

14 ani de la asasinarea handbalistului Marian Cozma

Au trecut 14 ani de când ”Păsărilă” nu mai este. Incredibil, timpul parcă s-a comprimat și s-a scurs pe fast forward! Marian Cozma, poreclit ”Păsărilă”, unul dintre cei mai valoroși pivoți din istoria României, a fost înjunghiat mortal la 8 februarie 2009, în clubul Patriota, din oraşul ungar Veszprem, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, Zarko Sesum şi Ivan Pesici, grav răniţi şi ei.

Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Marian Cozma era format de clubul din Ștefan cel Mare și era unul dintre oamenii de bază ai naționalei. Avea 60 de meciuri pentru națională și peste 100 de goluri. Fusese transferat de Veszprem de la Dinamo, cu trei ani în urmă, însă totul avea să se oprească pe 8 februarie 2009.

”Marian Cozma nu mai este cu noi de 14 ani. Nu vom uita niciodată! Reprezentanții clubului și orașului vor îl comemora pe “Păsărilă” miercuri la ora 17:45 la statuia de lângă Arenă”, au scris cei de la echipa de handbal Telekom Veszprem, în pagina lor de Facebook.

”COZMA MARIAN ÎNSEAMNĂ DINAMOOO!

Asta se va auzi astăzi în sala din Porto, acolo unde suporterii lui Dinamo vor fi prezenți pentru meciul de Champions League cu echipa locală. Pentru că astăzi se împlinesc 14 ani de la asasinarea mișelească a marelui campion dinamovist de handbal.

Îi spuneam PĂSĂRILĂ, de la pasiunea lui pentru păsări, dar și pentru felul în care știa să se înalțe și să plutească peste adversarii de pe semicerc.
Parcă fusese destinat să aibă aripi. Cu aceleași brațe de uriaș întinse, astăzi ne privește din poza imensă de deasupra tabelei din Sala Polivalentă Dinamo, ținând parcă scorul performanțelor de neuitat la care este martor, fie la handbal, fie la celelalte sporturi care încep să caute gloria în Ștefan cel Mare.”, se arată și într-o postare din pagina de Facebook Doar Dinamo București – DDB Italia.

În noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, Marian Cozma se afla în discoteca Patriota Lokal din orașul maghiar Vesprem împreună cu alți colegi, pentru a sărbători nașterea copilului unuia dintre colegii săi. A avut loc o altercație, Cozma fiind atacat de un grup de trei persoane, fiind înjunghiat de trei ori, inclusiv în inimă. Alți doi colegi, croatul Ivan Pesic și sârbul Zarko Sesumau fost și ei atacați, primul fiind înjunghiat în rinichi, iar cel de-al doilea suferind un traumatism cranio-cerebral.

Un alt handbalist maghiar născut în Romania, Ferenc Ilyes, a încercat să-l salveze făcându-i respirație gură la gură, dar nu a reușit. Cozma mai fusese implicat într-un incident asemănător în 2005, când a fost înjunghiat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare, la București, scăpând cu viață și reușind să revină în scurt timp pe teren. Procesul criminalilor a durat doi ani la tribunalul din Veszprem, principalul acuzat susținându-și nevinovăția.
Verdictul în procesul asasinilor lui Marian Cozma a fost: Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo au primit pedeapsa cu închisoare pe viaţă, în timp ce Sztojka Ivan, 20 de ani închisoare.Ulterior pedepsele lui Sandor și Gyozo au fost micșorate la 18 și 9 ani de închisoare, în timp ce Sztojka a fost eliberat după cinci ani, pentru bună purtare, amintește adevarul.ro. Pal Gabor (5 ani), Csaba Bihari (4 ani), Gergely Péterné (3 ani) și Antalik László (2 ani și 8 luni) au participat și ei la crimă. Toți sunt liberi. Criminalii trebuiau să-i plătească 650.000 de euro lui Petre Cozma, drept despăgubiri. Tatăl lui Marian nu a primit nici un ban, mai scrie sursa citată.
În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federaţiei Române de Handbal a decis că Centrul Naţional Olimpic de Excelență de la Sighişoara va purta numele sportivului, iar în Veszprem i s-a ridicat o statuie.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol