27 ianuarie 2021, 18:32

14 Iunie-Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

Azi, 14 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge!

În România periodic, apar probleme privind aprovizionarea spitalelor cu sânge, bifând astfel și locul în topul țărilor cu cea mai scăzută rată a donării din Europa.

Acest an s-a lansat campania „Fii solidar! Donează sânge! Dăruiește viață! Desfășurată” de Organizația Mondială a Sănătății, prin care se urmărește conștientizarea nevoii de donații de sânge. La nivel global, anual se înregistrează aproximativ 112 milioane de donații de sânge de la voluntari, însă doar aproximativ 33 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge.

Sursa: avantaje.ro

Cine poate dona sânge?

Donator de sânge are dreptul să devină orice cetățean român cu domiciliu în România sau orice cetățean al Uniunii Europene cu reședință în țara noastră.

Donarea este anonimă și constă în recolectarea unei cantități de 450 ml într-un interval de 8-10 minute.

Desigur și pentru donatori există câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinească, cum ar fi vârsta (18-60 ani), greutatea (peste 50 kg), să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine. De asemenea, orice persoană care a avut sau are una din următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alele neurologice, psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, miopie forte sau cancer nu poate dona sânge.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.